Головна » 2021 » Листопад » 24 » Знаменита теорія Чарльза Дарвіна. Наукові цікавинки. (Пізнавальний проєкт «ЕВРИКА! Знати, щоб цікаво жити»)



13:00
Знаменита теорія Чарльза Дарвіна. Наукові цікавинки. (Пізнавальний проєкт «ЕВРИКА! Знати, щоб цікаво жити»)
24 листопада 1859 року вчений Чарльз Дарвін надрукував свою наукову працю «Походження видів шляхом природного відбору, або збереження обраних рас у боротьбі за життя».

Книга здійснила революцію в біології та антропології. А ще розгорілася палка дискусія довкола теорії Дарвіна, яка триває і сьогодні. Робота вченого пояснювала багато загадкових питань з біології але відразу була оголошена християнами єрессю, бо суперечила буквальному розумінню Біблії про те, що світ і людина були створені Богом. Появу «Походження видів» один із сучасників Дарвіна образно порівнював із вибухом, «якого ще не бачила наука, який так довго готувався і так раптово нагрянув».

Дарвінізм поставив людину в один ряд з тваринами, чим створив систему видів, що виключала унікальність людини з-поміж тваринного світу. Вчення здійснило дуже потужний вплив на соціальні науки і світогляд людей. Так, у ХХ сторіччі теорія Дарвіна спричинила своєрідне антропологічне переосмислення людини, звівши її цінність просто до біології. Цьому посприяли філософи: Фрідріх Ніцше, котрий поставив під сумнів абсолютно всі моральні норми та Зігмунд Фрейд зі своїм революційним психоаналізом, звівши всю мотивацію людини до тваринних інстинктів.

Цікаві факти:

• Свою теорією еволюції вчений досліджував понад два десятиліття.
• Дарвін не заперечував існування Бога навіть після своїх численних відкриттів
• Ідея еволюції органічних видів була сама по собі не нова. Серед інших її обстоював і дід Чарльза, відомий вчений Еразм Дарвін, і француз Ламарк.
• Книга Дарвіна сім разів перевидавалась за життя автора.
• Перший тираж, 1250 примірників, був розкуплений в перший день.
• В Україні наукову працю Дарвіна вивчали англійською мовою та іншими іноземними мовами. Українською мовою вперше книга «Походження видів» була надрукована в 1936 році у Харкові.
• Ще за життя Чарльз Дарвін був визнаний одним із найбільших геніїв за всю історію людства. Коли він помер, Британія удостоїла його вищої почесті, поховавши у Вестмінстерському абатстві поруч з королями, королевами та іншими визначними особами британської історії.



Пройдіть кумедний тест про Чарльза Дарвіна, що пропонує ЧИТОМО:

https://archive.chytomo.com/fetysh/test-grayemosya-u-darvina?fbclid=IwAR2cqJ-NJNEtMdlsTrCi-szx-szv6h1PVk59SK0ENyV-kBongrTkWB_i0Jk




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 295 | Додав: estet | Теги: дарвінізм, білогія, антропологія, Дарвін Ч. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Листопад 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0