Головна » 2020 » Червень » 18 » Жорстокий експеримент над учнями школи у підлітковому романі Тода Штрассера «Хвиля»



15:47
Жорстокий експеримент над учнями школи у підлітковому романі Тода Штрассера «Хвиля»
В одній із американських шкіл учитель історії Бен Росс розповідає учням, що таке нацизм. Він демонструє кадри кінохроніки, на яких показано «сталеву ходу» фашизму в Європі - з її вождями, концтаборами та мільйонами жертв. Тема неабияк зацікавила учнів: як таке могло статися? Чому мільйони німців повірили у фюрера?

Лише тиждень знадобився, аби згуртувати майже всю школу довкола організації «Хвиля», що сповідує начебто благородні виховні цілі. Це дає попервах позитивні результати: покращується успішність та дисципліна. Але поступово ситуація в школі виходить із-під контролю…

Сюжет книги заснований на реальних подіях - у 1967 році справжнісінький американський учитель історії поставив в каліфорнійській школі соціальний експеримент, завдяки якому хотів показати учням, як під впливом пропаганди та маніпуляцій зароджується тоталітарне суспільство, і всього за тиждень мало не побудував там Четвертий Рейх.

Тод Штрассер продемонстрував утворення й розвиток утопії в межах невеликого шкільного простору. Завдяки наочній демонстрації соціальних небезпек стає ясно, наскільки легко лідеру опанувати свідомістю великого числа людей і як просто почати ними маніпулювати, вигукуючи гасла про рівність-братерство, плече соратника і чарівну силу дисципліни.

 Як же зупинити «Хвилю» ,поки нею «не змило» всю індивідуальність?
 До чого призводить сліпе наслідування лідера і колективу?
 Чому потрібно залишатися собою?


Відповіді дасть "Хвиля" Тодда Штрасера. Навіть якщо ви і раніше читали про психологічні експерименти, якби не реальність подій, такий швидкий їх розвиток здався би неправдоподібним. Автор лаконічно, без зайвих слів, показав силу впливу на підлітків та людей взагалі. До речі, самому піддатися впливу влади теж дуже просто.

Головний посил твору полягає в тому, що завжди треба думати власною головою, оцінювати ситуацію, ставити собі питання: «Для чого це потрібно?», «Які наслідки матиме?». А не йти сліпо за більшістю, або за лідером, хай би яким авторитетним він не був.

Книга Тода Штрассера "Хвиля" обов'язково залишить після себе бурю емоцій і вражень, дасть багато відповідей і доведе, що без критичного мислення суспільство дуже швидко стає небезпечним.

Твір став основою для однойменної екранізації 2008-го року німецького виробництва.

Книга є у фонді Чернігівської обласної бібліотеки для дітей.

Читати онлайн (рос)
https://www.rulit.me/books/volna-read-304838-1.html

або уривок (укр)
https://www.yakaboo.ua/ua/hvilja-1563597.html

Відео-огляд




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 504 | Додав: estet | Теги: Тод Штрасер, Хвиля | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Червень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0