Головна » 2018 » Жовтень » 23 » Зберегти мережу дитячих бібліотек



12:41
Зберегти мережу дитячих бібліотек
Протягом трьох днів на базі Маріупольської ЦБС керівники обласних дитячих бібліотек України обговорювали питання, пов’язані з діяльністю закладів в умовах децентралізації. Участь у форумі взяла і директор Чернігівської обласної бібліотеки для дітей Тамара Клюй.
Конференція «Бібліотеки для дітей в умовах децентралізації: нові практики і технології розвитку» стала зустріччю, на якій бібліотекарі визначили свої пріоритети в роботі в сучасних реаліях. А вони дуже складні. Закон України «Про бібліотеки і бібліотечну справу» не враховує сам факт діяльності об’єднаних територіальних громад. Відтак саме існування бібліотеки в ОТГ ставиться під питання: в даному випадку робота закладу, який фінансується за рахунок громади, не визначається законом, а відтак залежить від доброї волі очільника цієї громади. Коли ж воля «недобра», сільську бібліотеку можуть просто закрити. І такі випадки непоодинокі: за минулий рік в Україні 26 дитячих читалень відійшли у минуле.
Точка зору, що стала лейтмотивом конференції, однозначна: місцеві бібліотеки закривати не можна, а дитячі – й поготів. Мережа бібліотек в Україні має бути збережена! Але й бібліотекарям треба вчитися працювати в нових умовах. Простіше кажучи – йти до громади і пропонувати свої послуги, показувати, що вони можуть дати людям, стати інформаційним простором цієї громади. За словами Тамари Клюй, завдання обласних бібліотек при цьому – бути партнером бібліотек об’єднаних громад, і дитячих в тому числі, стати методичним об’єднуючим центром закладів.
Дитячі бібліотекарі проти об’єднання обласних бібліотек різних напрямків в одну структуру. Це ще одне гостре питання, яке розглядалося на конференції. Наприклад, в Херсонській і Вінницькій областях, в місті Дніпро були спроби об’єднати центральні наукову і дитячу бібліотеки. Так, «дорослі» книгозбірні можуть обслуговувати і малечу, і дитячі бібліотекарі не проти цього – здорова конкуренція за читача ще нікому не завадила, але специфіка у закладів різна (недарма ж дитячі бібліотеки – бібліотеки спеціалізовані). Щодо ймовірної економії коштів... Дніпряни порахували: на рік при такому «об’єднанні» можна зекономити щонайбільше сім мільйонів гривень. Шкода ж обрахуванню поки не підлягає, бо втрати в даному випадку – річ відтермінована. В підсумку і Херсон, і Вінниця, і Дніпро від «лебедя-рака-щуки» у вигляді об’єднаної бібліотеки відмовилися.
Чернігівська обласна бібліотека для дітей щороку обслуговує 17 тисяч користувачів. Абсолютна більшість з них – це діти, це ті, кого називають майбутнім нації. Це інтелектуальна юнь, вихована книгою. Кажуть, коли в «майбутнього нації» відібрати книгу, може з’явитися «нація без майбутнього»…





QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 1036 | Додав: estet | Теги: маріуполь, конференція | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Жовтень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Форма входу
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 4
Гостей: 3
Користувачів: 1
estet