Головна » 2023 » Грудень » 7 » «Зав’яжи хустку». Народознавча мандрівка з бібліотекою до Дня української хустки.



18:04
«Зав’яжи хустку». Народознавча мандрівка з бібліотекою до Дня української хустки.
Незвичне і цікаве свято організувала Чернігівська обласна бібліотека для дітей до Дня української хустки для учнів та викладачів ліцею №22 м.Чернігова.

Радо відгукнулися бібліотекарі на запрошення адміністрації закладу навчити дітей в’язати хустки. Проте, вирішили зробити цей процес цікавим і яскравим, тому підготували народознавчу мандрівку. На початку для присутніх у великому залі пролунало пісенне вітання. Завідувачка відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів Оксана Трухан привітала усіх народною піснею. І, коли пролунав сигнал повітряної тривоги, було вирішено провести захід в укритті.

Для учнів, що там зібралися, виступ бібліотекарів став справжнім сюрпризом. І знову лунала пісня, яка продовжилася екскурсом у світ української хустини: її історію, символізм, значення для наших предків та для сучасних модниць. Діти дізналися, що хустина супроводжувала людину протягом усього життя. ЇЇ ще використовували: коли в родині народжувалася дитина, під час обряду хрещення немовляти, коли юнак ішов до війська, під час сватання та на кожному українському весіллі. Далеко не всі знали про давній звичай «покривання молодої» і що заміжня жінка не повинна була з’являтися на людях з непокритою головою.

Українська хустка ― це важлива сімейна реліквія, яку передавали з покоління в покоління. Бібліотекарі показали найдавнішу хустку з колекції міні-музею бібліотеки «Чернігівщина автентична». Потрапила вона до нас із Тернопільщини, подарував її син 90-літньої жінки, яка отримала цю хустку від своєї бабусі! Отже, цій хустині – більше ста років.

День української хустки – свято ще дуже молоде. Воно було впроваджене 7 грудня 2019 року. Тоді жінки з різних куточків України взяли участь у флешмобі під назвою «Зроби фото з хусткою». Головною метою стало бажання об’єднати жінок заради відродження та збереження українських звичаїв і традицій. З цією ж метою, а також, щоб показати красу української хустки, яка нині завойовує прихильність не тільки українок, а й модниць всього світу, бібліотекар відділу мистецтв Тетяна Процко провела майстер-клас «Зав’яжи хустку», де показала різні варіанти як для дівчат, так і для жінок. Хоча насправді варіантів зав’язування хустки - безліч. Охочих було дуже багато.




Дітям надзвичайно сподобалося свято. А ми раді, що залучили юних українців до народних звичаїв і традицій.





QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 128 | Додав: estet | Теги: день хустки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Грудень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0