Головна » 2020 » Вересень » 3 » Засновник династії Тарковських



15:20
Засновник династії Тарковських
3 вересня 1862 року народився Олександр Карлович Тарковський - український поет, прозаїк, журналіст, народоволець та громадський діяч. Але найцікавіше те, що він був батьком Арсенія Тарковського (поета і перекладача зі східних мов) та дідом Андрія Тарковського (актора, кінорежисера і сценариста). Його старша сестра Надія Тарковська - українська акторка, яка згодом стала дружиною письменника-драматурга Івана Карпенка-Карого.

Лише один перелік цих імен та подій, з ними пов’язаних, що мали громадське і культурне звучання, свідчить: ця родина - ціле явище у духовному житті України, що творить його неповторну енергетику.

Прізвище «Тарковські» походить від назви польського містечка Таркув під Варшавою. Тарковські з’явилися в Україні ще на початку ХVІІІ століття. Тоді з Любліна на Волинь переселився Войцех Тарковський, який і започаткував українську гілку свого роду. Тобто Олександр Тарковський народився в шляхетній польській родині.

Його вихованням займалася сестра Надія Карлівна Тарковська на хуторі біля с.Миколаївки Кіровоградської області, який згодом увійшов до історії української літератури як хутір «Надія». В майбутньому - це «українські Афіни», «театральна столиця України». Хутір Надія - єдина у світі родинна колонія митців.

Незалежний і волелюбний характер Олександра дався взнаки ще в Єлисаветградському земському реальному училищі, коли після конфлікту з викладачем малювання П. О. Крестоносцевим змушений був його залишити.
Будинок Тобілевичів на колишній вулиці Знам’янській в Єлисаветграді на той час був центром українського громадського життя. Юний Олександр Тарковський спілкувався тут з братами Тобілевичами, майбутніми видатними акторами Миколою Садовським та Панасом Саксаганським, приходили сюди і Олександр та Софія Русови, майбутній меценат і громадський діяч Євген Чикаленко, до речі – однокласник Олександра по земському реальному училищу. Не раз тут знаходив прихисток і Марко Лукич Кропивницький.

У цих стінах знаходилася Єлисаветградська «Громада», яка мала українофільську спрямованість. Частиною «Громади» був молодіжний гурток «Народна воля», до якого входив і Олександр Тарковський. У Єлисаветграді цей гурток був значною мірою українським. І це, очевидно, стало причиною жорстокої розправи над молодими людьми, бо ж для царського уряду захоплення українськими ідеями було чи не більшим гріхом, ніж прихильність до революційних.

Молодий Олександр Тарковський (йому не виповнилося ще й 20) отримав 10 років тюрем і заслання. На засланні в Іркутській губернії в одній хаті з Олександром жили Юзеф Пілсудський та Михайло Войнич - майбутній чоловік автора роману «Овод» Етель Ліліан Войнич. З ними він підтримував зв’язок і після повернення із заслання.
Журналіст, поет, перекладач… Він знав латинську, грецьку, французьку, німецьку, англійську, італійську, польську, сербську, давньоєврейську мови. Писав вірші, прозу. Був перекладачем «Божественної комедії» Данте; автором сибірських нарисів «В инородческих весях», «Очерков революционного движения 80-х годов в Елисаветграде».

Ось такий він, засновник династії Тарковських.

Олександр, Арсеній, Андрій - явище незвичайне. Це - перетікання інтелектуальної енергії від покоління до покоління. Це гордість нашої країни - України.

Читати біографію:
https://uk.wikipedia.org/wiki/




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Цікава історія з бібліотекою | Переглядів: 551 | Додав: estet | Теги: Тарковський Олександр | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Вересень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0