Головна » 2020 » Жовтень » 21 » Закохана у фізику



15:10
Закохана у фізику
"Все моє життя нові дива природи
змушували мене радіти як дитину"
(Марія Кюрі)

Марія Кюрі увійшла в історію як єдина жінка, яка двічі була удостоєна вищої нагороди в науковому світі – Нобелівської премії в галузі фізики та хімії. Життя Марії Кюрі, окрім її геніальних відкриттів, цікаве ще й тим, що вона зробила радіоактивність буквально частиною свого життя.

Цікаві факти:

Кюрі - одна з перших жінок, яка вдягла штани. Вона дуже любила спорт, особливо плавання і їзду на велосипеді. Марія Кюрі є однією з перших жінок, що отримали водійські права. Рахувала завжди польською. Під час Першої світової війни фінансово підтримувала Французьке військо, а також в'язала військовим шкарпетки.
У роки Першої світової війни Марія Кюрі разом зі старшою дочкою їздила по госпіталях з першим рентген-апаратом і навчала лікарів робити рентген для того, щоб більш успішно проводити операції у поранених.

Альберт Енштейн говорив, що мадам Кюрі була єдиною особою, не зіпсованою славою.

В середині 90-тих років ХХ ст. родина Нобелівської лауреатки вирішила передати її приватні щоденники і нотатки Паризькій національній бібліотеці.

На Місяці і на Марсі є кратери, названі іменем Марії Кюрі. Разом з чоловіком відкрила полоній та радій. Тому на грудях носила свій незмінний талісман – ампулу з радієм.

Працюючи з радіоактивними речовинами, Марія Кюрі не вживала жодних заходів безпеки, через що стала першою жертвою радіоактивності та променевої хвороби.
Марія Кюрі стала першою жінкою-викладачем Сорбонни. Зі своїми лекціями вона кілька разів відвідувала Львівську політехніку. У 2009 році журнал «New Scientist» визнав Марію Кюрі найвидатнішою жінкою-науковцем всіх часів.

Дослідження, розпочаті мадам Кюрі, тривають і донині. Радіологія і явище радіоактивності допомагають осягати таємниці навколишнього світу. З їхньою допомогою дізнаються вік стародавніх артефактів людської культури і заглядають у глибини космосу, лікують хвороби і роблять відкриття. І всі ці та майбутні досягнення стоять на міцному фундаменті, який заклала блискучою здогадкою і невтомною працею Марія Кюрі.

У фонді Чернігівській обласної бібліотеки для дітей є чудова, яскрава книга Юлії Потерянко «Марія Кюрі». В цьому творі розповідається про життя найвідомішої жінки в історії науки – фізика та хіміка. Це шлях від маленької наполегливої дівчинки до жінки, що вірила у себе та здолала усі перепони та отримала двічі Нобелівську премію. Мадам Кюрі вважала: «наука є основою будь-якого прогресу, що полегшує життя людства і зменшує його страждання».

Біографію детальніше читати:

https://library.gov.ua/tvorets-nauky-pro-radioaktyvnist/

Відео: Цікаві факти з життя Марії Складовської-Кюрі



Відео: Марія Складовська-Кюрі. Одна історія




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 455 | Додав: estet | Теги: Кюрі М. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Жовтень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0