Головна » 2020 » Травень » 13 » Захистимо дітей разом!



14:02
Захистимо дітей разом!
Захищати права та інтереси дітей – майбутнього країни - мають не лише батьки та рідні, небайдужі громадяни, але й усе суспільство. Одним із показників духовного розвитку та соціальної зрілості суспільства є ставлення до дітей. Зі свого боку, держава забезпечує сталість економічного і духовного поступу, зміцнює майбутні продуктивні сили, вкладаючи ресурси в дітей.

Тому в суспільстві, що зорієнтоване на високі загальнолюдські цінності, не можуть бути терпимі прояви жорстокого поводження з дітьми, зневажання їхніх інтересів, оскільки це має тяжкі соціальні наслідки: формуються соціально дезадаптовані, малоосвічені особистості, а головне – насильство знову породжує ту ж саму жорстокість. І нам важливо це завжди пам’ятати.

Але, на жаль, в нашій країні традиційно вважається, що діти є власністю батьків, а не людьми, які мають право на захист особистості. Втім, у різних країнах світу ставлення до дітей різне.

Наприклад, у фінській системі дошкільного виховання дітей сприймають як особистостей, нарівні з дорослими. На дітей не кричать, малюки сприймають вихователів як друзів, звертаються до них на «ти», а ввічлива форма «Ви» там майже не вживається.

У США, якщо дитина комусь поскаржиться, що вдома її відшмагали, то дорослий, який це почув, скоріш за все, викличе поліцію. Дітям дають свободу дій, привчаючи до самостійності. А ось, приміром, англійські мами не мають права робити зауваження чужій дитині.

Майже три десятиліття минуло відтоді, як наша країна стала державою-учасницею Конвенції про права дитини, ратифікованою постановою Верховної Ради України від 27 лютого 1991 року. Згідно з Конвенцією держави-учасниці взяли на себе зобов’язання вживати всіх необхідних законодавчих, адміністративних, соціальних і просвітніх заходів з метою захисту дитини від усіх форм фізичного та психологічного насильства, образи чи зловживань, відсутності піклування чи недбалого і брутального поводження та експлуатації, включаючи сексуальні зловживання, з боку батьків, законних опікунів чи будь-якої іншої особи, яка турбується про дитину. Отже, захистимо дітей разом!

Долучайтесь до програми від ЮНІСЕФ-УКРАЇНА:

Захист прав дітей

https://www.unicef.org/ukraine/child-protection

Про Конвенцію

https://www.unicef.org/ukraine/uk/convention

Відео:

Просто дитина



Діти у Верховній Раді нагадали про свої права (листопад 2019)




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 469 | Додав: estet | Теги: Права дитини | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0