Головна » 2024 » Березень » 14 » За ВОЛЮ за покликом серця. День українського добровольця



14:12
За ВОЛЮ за покликом серця. День українського добровольця
У найважчі часи історії на нашій землі рішучі та відважні люди завжди добровільно брали до рук зброю й ставали на захист Батьківщини. Українські добровольці – це символ звитяги, самопожертви та героїзму.

День українського добровольця Україна відзначає 14 березня. Цю дату обрано не випадково. Саме в цей день у 2014 році на тренувальну базу в Нових Петрівцях з Майдану Незалежності вирушили перші 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану для формування першого добровольчого батальйону. Чоловіки й жінки самоорганізувалися та вирушили на схід України – на захист нашої держави та її суверенітету від російської гібридної агресії. Тоді, у 2014 році, добровольчі батальйони дали змогу провести мобілізацію, відтак по суті врятували Українську державність від загибелі.

Багато і представників Чернігівщини пішло добровольцями за покликом серця на захист України. Добровольчі формування на Чернігівщині, які створювалися структурами держави:

13-й окремий мотопіхотний батальйон (13 ОМПБ, в/ч А4427, пп В2278) – військове мотопіхотне формування Сухопутних військ Збройних сил України. Був створений в 2014 році як добровольчий 13-й батальйон територіальної оборони «Чернігів-1» з мешканців Чернігівської області у відповідь на російську агресію.

41-й окремий мотопіхотний батальйон (41 ОМПБ, в/ч А4315, пп В3137) – військове формування Сухопутних військ Збройних Сил України, яке існувало у 2014—2016 роках. Був створений як добровольчий 41-й батальйон територіальної оборони «Чернігів-2» з мешканців Чернігівської області у відповідь на російську агресію.

Рота «Чернігів» (РПСПОП «Чернігів») – підрозділ патрульної поліції особливого призначення, створений 16 квітня 2014 року, як добровольчий батальйон патрульної служби міліції особливого призначення у структурі УМВС України в Чернігівській області. Після проходження курсу підготовки та бойового злагодження батальйон «Чернігів» з червня 2014 року вже перебував у зоні воєнного конфлікту на Донбасі.

Чернігівці брали і беруть участь у добровольчих формуваннях, які формувалися незалежно від державних органів: «Правий сектор» та ОУН; батальйон «Азов»; батальйон «Айдар».

29 березня 2018 року була сформована 119-та окрема бригада територіальної оборони (119 ОБрТрО) – кадроване формування Сил територіальної оборони України у Чернігівській області, шляхом переформування 43 загонів тероборони Чернігівської області. Це було зумовлене необхідністю поліпшення адміністрування й управління такої великої кількості окремих загонів сформованих у 2016 році. Бригада перебуває у складі Регіонального управління «Північ» Сил ТрО.

А після широкомасштабного вторгнення рф в Україну люди просто заполонили військкомати. 119 ОбрТрО відіграла значну роль в обороні Чернігова і Чернігівської області, зокрема, в важких боях у Новоселівці, Шестовиці, Ягідному, Лукашівці та на околицях Чернігова.

Зараз сформована бригада «Лють» – міжрегіональний територіальний підрозділ в структурі Нацполіції та водночас у державній прикордонній службі створений 15-й мобільний прикордонний загін, який має назву «Сталевий кордон».

До українських добровольців, які зголосилися захищати свою державу, доєдналися іноземці – Інтернаціональний легіон територіальної оборони ЗСУ. Українська держава закликала їх спільно боротися за мир і демократію у Європі та всьому світі.

Українське суспільство пишається всіма своїми героями, добровольцями-захисниками за їх високу громадянську мужність та відданість Україні.

Пропонуємо добірку відео про українських добровольців:

«НАШІ ЛЮДИ: військовослужбовець «КОЧОВИЙ» про бої за Бахмут і свою мрію вчити дітей Донбасу після перемоги»
http://surl.li/roahb

«Битва за Чернігів» – це трисерійний документальний фільм, героями якого стали лише військові. Це погляд на події лютого-березня 2022 року як професійних воїнів, так і добровольців, як солдатів-новобранців, так і генералів та полковників. На цей момент, це найбільш повна історія оборони Чернігова, знята за спогадами безпосередніх учасників тих подій.

«Битва за Чернігів», 1 серія
https://www.youtube.com/watch?v=aro7D2-yXgA

«Битва за Чернігів», 2 серія
https://www.youtube.com/watch?v=5cMnF0_4wx4

«Битва за Чернігів», 3 серія
https://www.youtube.com/watch?v=q5Fclu_zZlc

Пропонуємо до читання - Книжки про українських добровольців




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 81 | Додав: estet | Теги: війна, добровольці, книги | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
estet