Головна » 2024 » Червень » 4 » Вшановуємо пам'ять дітей, які загинули внаслідок збройної агресії рф проти України



09:21
Вшановуємо пам'ять дітей, які загинули внаслідок збройної агресії рф проти України
4 червня – День вшанування пам'яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.

За даними порталу «Діти війни» на початок червня 2024 року 550 дітей загинули, поранені – 1366, зниклі – 2015, депортовані та/або примусово переміщені 19546. Ці дані не остаточні, оскільки правоохоронні органи не мають доступу до всіх територій через активні бойові дії, окупацію тощо.

Парламентська асамблея Ради Європи у 2023 році визнала злочином геноциду депортацію українських дітей до росії. РФ без дозволу батьків чи законних опікунів неповнолітніх депортують на територію росії, у тимчасово окуповані райони Донецької і Луганської областей, в Крим. Сучасна росія не тільки викрадає українських дітей тисячами, а, як і нацистська Німеччина, намагається змінити їхню ідентичність.

Діти, яких вдалося повернути, свідчать, що їм забороняли говорити українською, змушували співати гімн рф та інші російські патріотичні пісні, примушували працювати, принижували за національною ознакою, здійснювали психологічний тиск, зокрема говорили, що від них відмовилися батьки тощо. За непокору жорстоко карали.

Українська влада та неурядові організації працюють над поверненням дітей. Держава звернулася по допомогу до низки міжнародних організацій: ООН, ОБСЄ, Міжнародного Товариства Червоного Хреста, Глобального Альянсу національних інституцій з прав людини. Але, попри всі зусилля, процес йде дуже і дуже складно. Поки що вдалося повернути лише 388 дітей.

Актуальні дані про жертв війни серед дітей, окремі персональні історії, відео, документальні проєкти ви можете знайти на платформі «Діти війни»,що створена Міністерством реінтеграції разом з Національним інформаційним бюро за дорученням Офісу Президента. Тут актуальна та зведена інформація про дітей, які постраждали внаслідок війни (загиблі, поранені, зниклі безвісти, депортовані), та тих, кого вдалося розшукати і врятувати. Кількісні показники щодня оновлюють правоохоронні органи.

Тут ви можете повідомити:

- про дитину, яка загубилася;
- про злочин, скоєний проти дитини;
- якщо ви знайшли дитину без супроводу дорослих;
- якщо вам відомо про факт депортації дитини;
- про примусову зміну громадянства та документів дитини;
- про інші порушення прав дитини під час війни.


Скористайтеся цим порталом - і, можливо, саме ви збережете дитині життя! https://childrenofwar.gov.ua/




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 85 | Додав: estet | Теги: діти і війна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Червень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Форма входу
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0