Головна » 2020 » Травень » 21 » Вражаємо світ красою українських вишиванок. 21 травня - День вишиванки



11:46
Вражаємо світ красою українських вишиванок. 21 травня - День вишиванки
Вишиванка – це ідентичність України. Вона ніколи не була простою одежиною. Вона була символом сім’ї, відображала культурні цінності та надбання українського народу протягом століть. Тогочасну українську хату неможливо було представити без чарівної скрині з вишитими сорочками для господаря та господині. Вишиванки були сімейним скарбом, а вміння прикрашати сорочки вишивкою – мистецтвом, що передавалося з покоління в покоління.

Щороку в Україні у третій четвер травня відзначають День вишиванки. Мільйони українців саме цього дня дістають із шафи національне вбрання – вишиванку, і йдуть у ній на роботу, в університет чи до школи. Цього року День вишиванки припадає на 21травня.

День вишиванки в Україні – історія

Вважається, що традиція, яка з часом переросла у День вишиванки, була покладена ініціативою студентки Чернівецького національного університету Лесі Воронюк у 2006 році. Надихнувшись прикладом своїх друзів, які носили національний одяг, вона запропонувала своїм однокурсникам раз на рік приходити в Університет у вишиванці. Ініціатива швидко поширилася «вишами» міста, а потім і по всій Україні.

У 2014 році свято вперше дістало державну підтримку.
До Дня вишиванки долучилася українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України.

Вишиванка – цікаві факти

 Вишиті візерунки на сорочці наносили на уразливі частини тіла – горло, груди і сонячне сплетіння.
 Було принципово важливим, щоб на зворотному боці вишитої сорочки не було вузликів. Вважалося, що ці вузлики можуть стати причинами помилок і нещасть в житті людини, яка носитиме вишиванку.
 У давнину вишиту сорочку не можна було купити. Кожна дівчина, навіть знатного роду, повинна була уміти вишивати. А в селах кожна дівчина-наречена перед весіллям зобов'язана була вишити особливу святкову сорочку своєму нареченому.
 Вишиванку – вишиту сорочку з білого полотна українці носили тільки у свята. У будні носили просто скроєні сорочки з небіленого полотна сірого кольору.
 Першу сорочку новонародженому малюкові шили з ношених батьківських речей. Люди вірили, що в цьому одязі зберігається батьківська енергія, яка захистить дитину від пристріту і хвороб.
 Першу сорочку, зшиту з нової тканини, дитині дарували до триріччя. Мама створювала для дитини унікальну вишивку-оберіг червоними нитками – кольором родинного кровного зв'язку.
 У кожному регіоні України для вишивки сорочки існує свій крій, візерунок і колір.
 Червоні маки, як елемент візерунка стали популярні тільки на початку ХХ століття, адже здавна маки були символом смерті і печалі. Чорні вишиті сорочки в Україні традиційно носили вдівці і літні чоловіки.
 Чернігівщині притаманний геометричний чи рослинний орнамент, вишивається білими нитками, або ж із вкрапленням червоного і чорного. Виконується дуже дрібними стібками, що нагадує бісерні вишивки.

Мода на вишиванки

У 19-му столітті Іван Франко почав поєднувати вишиванку з європейським костюмом і започаткував своєрідну моду. Сучасники згадували: «Де б він не з’являвся, неодмінно привертав увагу своїм піджаком та вишиваною сорочкою поміж пишних комірців та краваток».

Сьогодні вишиванки одягати стало модно, стильно. Навіть світові зірки полюбили українське вбрання. А такі модні бренди, як Dolce&Gabbana та Valentino, взагалі випустили колекції з українськими етнічними мотивами у вишитих сукнях. Нині День вишиванки відзначається більш ніж у 50 країнах світу. Українська вишиванка заполонила майже весь світ.

Для дітлахів – чудовий мультфільм про вишивку

«Це наше і це твоє. Знана у всьому світі вишивка - наша!»



Відео Українська вишиванка: національний одяг у давнину й сьогодні






QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 548 | Додав: estet | Теги: вишиванка, День вишиванки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0