Головна » 2022 » Серпень » 3 » Вони боролися за рідну мову!



10:16
Вони боролися за рідну мову!
Найбільше і найдорожче добро в кожного народу – це його мова.
(Панас Мирний)

Україна здавна бореться за свою незалежність. Під час масових репресій та утисків наш народ довів, що немає нічого важливішого, ніж відчуття свободи й розуміння власної ідентичності. У ХХ столітті Україна переживала найогидніший період знецінення культури: насадження ідей соцреалізму, заборону висловлювати свою думку та обмеження у використанні рідної мови чи демонстрації того, що стосується власної нації. Та запорукою невмирущості стародавньої української нації і її мови завжди були небайдужі люди – борці за право на рідну мову в Україні. Про них зараз і піде мова.

Серед тих, хто боровся за українську мову, відзначався своєю активністю парох (парафіяльний настоятель) села Бабче Богородчанського деканату, отець Антін Могильницький, уродженець села Підгірки поблизу Калуша. У 1861 році він проголосив у парламенті блискучу промову на захист української культури і мови. Його перу належать вірші, романтична поема «Скит Манявський», дослідження про українську мову тощо. У вірші «Рідна мова» Антін Могильницький висловився про безсмертя рідного слова.

Іван Сокульський так любив Дніпро, що не міг без нього жити, але 12 років провів у радянських концтаборах Мордовії. Спочатку отримав 4 роки за захист роману «Собор» Олеся Гончара, потім його «викрали з вулиці» й дали 10 років таборів суворого режиму за «антирадянську агітацію». Він писав вірші в ув’язненні. Їх надрукували тільки після його смерті. Іван Сокульський (1940 – 1992) – патріот, один з лицарів незалежності України, поет, фундатор і редактор культурологічного часопису «Пороги», правозахисник, член Української Гельсінської групи, долю якого визначило властиве поетам неприйняття неправди.

Відомому захиснику української мови, львів’янину Святославу Літинському, через суд вдалося скасувати в Дніпропетровській області російську мову як регіональну. За цю перемогу активіст боровся три роки.

«Майже три роки я звертався спершу до Дніпропетровської ОДА, а згодом до прокуратури щодо необхідності скасування регіональної мови. Вони довго нічого не робили, але врешті-решт у своїй останній відповіді прокуратура надала мені підтвердження скерування позову в суд. І ось сьогодні (25.08.2021 – прим.) чудова новина – суд скасував статус російської мови у Дніпропетровській області», – розповів Святослав Літинський.

Загалом Святослав Літинський займається захистом української мови понад 8 років. За цей час він мав близько 50 справ, з них лише 4 програв.

На превелике щастя, не можна навіть перерахувати в цій статті всіх тих, хто боронив рідну мову від знищення. Але можна згадати їх прекрасні вислови та вірші про українську мову. Запрошуємо!




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 255 | Додав: estet | Теги: рідна мова | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Серпень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0