Головна » 2021 » Березень » 3 » Володимир Дахно. Батько козаків, який оживив «Енеїду»



12:24
Володимир Дахно. Батько козаків, який оживив «Енеїду»
7 березня 1932 року у Запоріжжі народився Володимир Дахно, український кінорежисер і художник-аніматор, автор єдиного українського повнометражного анімаційного фільму «Енеїда» (за однойменним твором Івана Котляревського).

Володя був «книжною дитиною», бо батьки (тато – полковник, неня – бібліотекар) привчили читати «правильні» книжки. Після закінчення школи він спочатку вступив до медичного інституту, але майже відразу перевівся в Київський інженерно-будівельний на факультет архітектури. Закінчивши інститут, Володимир Дахно почав працювати архітектором у Києві.

Його незвичайні архітектурні проєкти привернули увагу відомих мультиплікаторів Марка Драйцуна та Давида Черкаського, тож вони запропонували Володимиру Авксентійовичу роботу в новому творчому об’єднанні мультиплікаційних фільмів на студії «Київнаукфільм».

У 1960 році Дахно дебютував як мультиплікатор із фільмом «Пригоди перця», а перша серія циклу мультфільмів «Як козаки куліш варили», де Володимир Дахно виступив у ролі режисера та сценариста, вийшла у 1967 році.

«Я не дуже довго мудрував з козаками, – згадував Дахно. – Взяв та й намалював трьох запорожців на манер трьох мушкетерів. Один вийшов кругленький, маленький, інший – худий і довготелесий, третій – молодець, який пашить здоров’ям. Потім мені казали, що я дуже точно передав у цих персонажах український характер».

Отже, головними героями стали три козаки: Бурмило, Коротун і Силач (Грай, Око і Тур), але в самому серіалі їхні імена не звучать.

Наступним у серії став мультфільм «Як козаки у футбол грали», в якому команда українських козаків виграє кубок на турнірі. Він вийшов за два роки до завоювання Кубка київським «Динамо», певним чином передбачивши цей успіх.

Сьогодні герої мультфільмів «Як козаки…» є одними з найбільш впізнаваних персонажів української мультиплікації, своєрідним національним символом. З 1967 по 1995 рік Володимир Дахно створив дев’ять мультфільмів про козаків. Але працював Дахно не тільки над козаками. В цілому він створив понад 20 мультфільмів, серед яких найвідоміший – екранізація «Енеїди» Івана Котляревського – перший вітчизняний повнометражний мультфільм.

В.А. Дахно до кінця днів продовжував віддаватися улюбленій справі: творив, передавав свої знання молодим мультиплікаторам і мріяв…

Прочитати про Володимира Авксентійовича Дахна та його мультиплікаційні шедеври можна на сторінках журналу «Школа юного вченого» (№ 1-2 за 2020 рік).




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 517 | Додав: estet | Теги: мультфільм, козаки, Дахно В. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Березень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0