Головна » 2022 » Листопад » 21 » Вистояли на Майдані – переможемо у війні! До Дня гідності та свободи



16:52
Вистояли на Майдані – переможемо у війні! До Дня гідності та свободи
21 листопада Україна відзначає дев’яту річницю Революції гідності та свободи. Євромайдан 2013 року був першим переможним боєм великої війни. День Гідності та Свободи – одна з найважливіших дат в історії України. Революція гідності докорінно змінила наше бачення, розуміння вибору. Суспільство чітко показало, що прагне європейського шляху.

У 2022 році російська федерація заходила на територію України з бажанням за три дні захопити столицю, але не врахувала одного моменту – оце відчуття свободи, цей вибір наших громадян став одним із ключових чинників, що унеможливив реалізацію задумів ворога.

Ще за часів подій Майдану українські митці працювали над створенням тематичних літературних творів, аби жодна година важливого періоду в житті України не залишилася забутою. Тож вже після 20 лютого 2014 року почали виходити в світ нові книжки про Євромайдан.

«Майдан: усна історія» – проєкт Українського інституту національної пам’яті, що стартував наприкінці лютого 2014 року по завершенню Революції Гідності з метою зібрати відео та аудіо-свідчення про події, що відбувалися в Україні взимку 2013–2014 років. Тим, що найбільше вразило і запам’яталося, мали змогу поділитися люди різного віку, професій та суспільних верств з усіх регіонів України.

В 2015 році в рамках проєкту було започатковано серію друкованих видань. Першою побачила світ книжка «Майдан від першої особи. 45 історій Революції Гідності», в якій представлено спогади очевидців та учасників подій із різних кіл протестного середовища з метою представити структуру Майдану та масштаби його самоорганізації.

Другу збірку – «Майдан від першої особи. Мистецтво на барикадах» – склали спогади митців, більшість із яких не лише брали безпосередню активну участь у подіях Революції Гідності, а й фіксували все, що відбувалося, у своїх мистецьких творах та проєктах. Видання побачило світ в 2016 році.

На основі записів 415 інтерв’ю (відео- або аудіо) в 22-х обласних центрах та 5 містах було сформовано третій випуск серії: «Майдан від першої особи. Регіональний вимір». Він складається з двох частин. Перша частина, що включає регіони в алфавітному порядку від Автономної Республіки Крим до Луганської області, побачила світ у 2017 році, а другу, що включила розділи від Львівської до Чернігівської областей, було презентовано 21 листопада 2018 року до п’ятої річниці Революції Гідності.

Чернігівська обласна бібліотека для дітей пропонує вам, дорогі читачі, переглянути онлайн-презентацію – літературний огляд «Революція Гідності в книгах». Вистояли на Майдані – переможемо у війні!




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 164 | Додав: estet | Теги: День Гідності та Свободи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Листопад 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0