Головна » 2022 » Листопад » 3 » Віртуальний огляд «Мистецтво війни» (європейські митці про війну в Україні)



11:34
Віртуальний огляд «Мистецтво війни» (європейські митці про війну в Україні)
Озброївшись фарбами художники-муралісти висловлюють своє ставлення до війни, яку веде Росія проти України. Деякі створюють мурали, а поруч розміщують QR-код для допомоги українській армії або біженцям.

Попри критиків, які розцінюють вуличний живопис як ознаку занепаду мистецтва, творці муралів стверджують, що це демократична форма мистецтва, яка дає голос тим, чиї голоси не чують. Якщо все зроблено правильно, то це може підвищити поінформованість людей про соціальні, політичні та екологічні проблеми і спонукати їх діяти, вважають художники.

Мурал «Дитина війни» вуличного художника, відомого як Hijack, у Лос-Анджелесі (Каліфорнія, США). «Коли дорослі ведуть війну, страждають діти. Ця війна в Європі спричинила кризу біженців. Майже 10 мільйонів людей вимушені тікати від бомб Путіна», – каже художник.


Художники Джуліано Тріндаде та Корі Метті з Valence Projects стоять перед своїм спільним муралом «Україні з любов'ю» у Лос-Анджелесі 8 травня. Метті сказала Радіо Свобода, що хотіла зобразити символ надії, коли голуби забирають владу Путіна. «Я думаю, що будь-яке мистецтво може змінити ситуацію», – сказала вона. «Це змушує глядачів думати про поточну ситуацію, змінювати погляди і навіть спонукати людей діяти». На цій конкретній фресці є QR-код, який відправляє до створеного Національним банком України фонду підтримки української армії. «Важливо надати людям можливість бути активними. Гарне мистецтво змушує вас думати, але велике мистецтво змушує вас діяти», – сказала Метті.


Школярі у Барселоні проходять повз мурал художника TVBOY. Дівчинка, зображена на фресці, домальовує у букві О слова HOPE (з англ. надія) символ, розроблений для британського руху за ядерне роззброєння у 1958 році, відомий як «Знак миру». Іспанія, 9 травня 2022 року.


«Путін відриває голову голубу миру». Мурал невідомого художника у Ліоні. Франція, 22 березня 2022 року.


Жінка проходить повз мурал у Празі (Чехія), який символізує українських дітей, які вимушені ховатися від російських бомб та ракетних обстрілів. Казахський художник Дмитро Проскін, відомий під псевдонімом ChemiS, сказав Радіо Свобода, що українці, які бачили це зображення, надсилають йому повідомлення із вдячністю. Він додав: «Тому моя головна мета – показати українцям нашу підтримку – досягнута».


Путін в образі лиходія з книги Джоан Роулінг про Гаррі Поттера – Лорда Волдеморта. Мурал у Познані (Польща) намалював вуличний художник Кавуарт.


Вуличний художник Тодд Гудман, відомий як 1GoodHombre, стоїть перед зображенням президента України Володимира Зеленського з автоматами в руках, Санта-Моніка, Каліфорнія, 21 березня 2022 року.
Гудман відмовився від анонімності, ризикуючи арештом та штрафами за неліцензовану роботу зі збору коштів для українських біженців. Гудман сказав Радіо Свобода, що його роботи – заява про мирний ненасильницький опір неконтрольованій агресії та насильству Путіна в Україні. «Я гадки не маю, чи може моя робота фізично щось змінити, окрім, можливо, зміни почуття безнадійності та страху на почуття надії та хоробрості перед лицем зла»




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Переглядів: 201 | Додав: estet | Теги: мистецтво війни, мурали | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Листопад 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0