Головна » 2022 » Листопад » 18 » Віртуальне знайомство «Український графік Сергій Якутович. Незавершений проєкт. До 70-річчя від дня народження майстра»



12:54
Віртуальне знайомство «Український графік Сергій Якутович. Незавершений проєкт. До 70-річчя від дня народження майстра»
Сергій Георгійович Якутович (1952-2017) — український художник, графік, книжковий ілюстратор, народний художник України, лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка, член Національної спілки художників України, член-кореспондент Академії мистецтв України.

Народився 21 листопада 1952 року в Києві в родині художників. Його батько Георгій Якутович — український графік середини XX ст., відомий також роботою в кіно, зокрема над фільмом «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова. Мати — Олександра Павловська, художник, педагог. Багато дитячих книжок з її ілюстраціями побачили світ у видавництві «Веселка». Викладала в Республіканській художній середній школі. Молодший брат — художник-живописець Дмитро Якутович. Син Сергія Георгійовича, Антон Сергійович Якутович, був живописцем. Художником була і його дружина Ольга Якутович.

Митець мав глибоко індивідуальний почерк, досконало володів різними технічними засобами графічного мистецтва, зокрема офорту. Ще в студентські роки виявив тяжіння до створення епічних циклів ілюстрацій до відомих творів світової та вітчизняної літератури. В доробку видатного майстра ілюстрування 160 видань, серед яких і 17 томів модерної української літератури.

Упродовж останніх років з ілюстраціями С.Якутовича побачили світ книги, які стали вагомим здобутком національної культури, отримали широке визнання шанувальників книжкового мистецтва як в Україні, так і за її межами.

Видання роману Ліни Костенко «Берестечко», ілюстроване Сергієм Якутовичем, яке вийшло у видавництві «Либідь», було визнано найкращою ілюстрованою і художньо оформленою книжкою, представленою на виставці-ярмарку у Ахгабаді.

Вартий уваги внесок митця у кінематограф. С.Якутович брав участь як головний художник у створенні художнього фільму Юрія Іллєнка «Молитва за гетьмана Мазепу», телефільмів «Ще як ми були козаками», «Загублений рай» (за Миколою Гоголем), «Останній гетьман». А у 2005 долучився до масштабного проекту — фільму Володимира Бортка «Тарас Бульба».

Роботи Сергія Якутовича зберігаються в музеях по всьому світі. Малюнки художника виставлялись у Білому дому, Смітсонівському музеї у Вашингтоні, їх можна знайти в музеї міста Катанья, берлінському Altes Museum та російській Третьяковській галереї.

Помер художник 27 червня 2017 року у місті Києві. Похований 29 червня на Байковому цвинтарі у Києві.

Сергій Якутович – унікальний художник



"Ненавиджу 2014-й рік" - останнє інтерв'ю Сергія Якутовича











QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 251 | Додав: estet | Теги: Якутович С. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Листопад 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0