Головна » 2023 » Жовтень » 13 » Віншуємо тебе, бібліотеко! Чернігівській обласній бібліотеці – 125!



16:42
Віншуємо тебе, бібліотеко! Чернігівській обласній бібліотеці – 125!
Одна із найстаріших в Україні дитячих бібліотечних установ, найбільша книгозбірня дитячої літератури в області цього року святкує своє 125-річчя!

З цієї нагоди перед будівлею Чернігівської обласної бібліотеки для дітей зібралися гості – діти і дорослі. Саме читачі – найголовніші люди в бібліотеці. І на даний час їх близько 14 тисяч. Чим же бібліотека так приваблює своїх численних користувачів та яка її історія від часу створення – дізнавалися гості ювілейної зустрічі.

Історія Чернігівської обласної бібліотеки для дітей бере свій початок від 5 травня 1898 року, коли із загальної читальні Чернігівської громадської бібліотеки було виокремлено дитячий відділ. Проіснувавши 27 місяців, за розпорядженням губернатора, відділ закрили. Проте, незабаром він відновив діяльність завдяки зусиллям правління громадської бібліотеки, зокрема завдяки видатному письменнику і громадському діячу Михайлу Коцюбинському, який неодноразово ставав на захист дитячої читальні. Чи міг він або інші небайдужі містяни уявити, майбутнє якої бібліотеки вони відстояли і в який сучасний культурний заклад перетвориться невеличка кімната з дитячим фондом.

Протягом свого існування бібліотека неодноразово закривалася, побувала у статусі дитячого відділу, дитячої бібліотеки, і нарешті 1937 року отримала статус обласної бібліотеки для дітей та юнацтва та окреме приміщення. Перебувала за різними адресами в Чернігові і навіть зазнала повного знищення під час Другої світової війни, і знову небайдужі жителі збирали для неї книжки і допомогли відновитися.

І це диво, що бібліотека вціліла під час облоги Чернігова у 2022 році, і ще з більшою наполегливістю запрацювала. Уже 23 березня 2022 року на сайті книгозбірні з’явилися перші публікації.

Як і 125 років тому, сьогодні бібліотека разом зі своїми читачами. Тепер це сучасний заклад – де завжди раді читачам, в якому відбувається знайомство не тільки з книгою, а проходять надзвичайно цікаві екскурсії, бібліотечні ігри, книжкові презентації, зустрічі з авторами книг та видавцями.

Захоплюючою та незабутньою ювілейна подорож бібліотекою стала завдяки нашому другу - актору Чернігівського обласного молодіжного театру Євгену Сидоренку. Прямо від порогу ведучий зарядив гарним настроєм відвідувачів, на яких у вестибюлі бібліотеки чекав наступний сюрприз – неймовірний виступ чернігівської підприємниці, волонтерки, співачки театру пісні «Забава» Світлани Вертебної. Виконуючи присвячену Чернігову пісню, вона зачарувала усіх своїм співом.

А далі де тільки не побували гості: відвідали відділ, де читають з пелюшок, подивилися виставу лялькового театру «Пізнайко», захоплювалися красою відділу мистецтв, що став міні-музеєм народної старовини. У відділі, куди читачі потрапляють з 5 класу і читають аж до 100 років, гості шукали книжкових гризунів і захоплювалися книжковими багатствами. Проте справжні скарби зберігаються у закритій для читачів таємній території, де гості дізнавалися про книгу, якій 130 років, та інші про раритети і стародруки.

Ким би не стали наші читачі у майбутньому, важливо робити щось корисне для людей і творити. Таку настанову далі дітям чернігівська майстриня, друг і активна читачка бібліотеки Олександра Дідович. Вона привітала бібліотеку зі 125-річним ювілеєм і подарувала прекрасний власний витвір – ляльку-мотанку в національному вбранні.

Справжнім же подарунком для бібліотеки є діти, читачі, які її відвідують, і коли вони, як на сьогоднішньому святі, усміхнені і щасливі. Так вважає директор Чернігівської обласної бібліотеки для дітей Тамара Клюй.

Неодмінно завітайте до бібліотеки… І ви потрапите у світ, відмінний від того, що залишився за дверима. Це і справді окремий світ чи навіть всесвіт – недосліджений, невивчений і незбагненний. Бібліотека... Вона не вимірюється квадратними метрами, не обмежується стінами і дахом, бо тільки тут ви відчуєте глибину віковічної мудрості, вершини наукових знань, безкінечність білого світу та безмежність людської душі.

















QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 102 | Додав: estet | Теги: ювілей бібліотеки, екскурсія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Жовтень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0