Головна » 2021 » Січень » 15 » Винахідливість – природний стан дітей



11:04
Винахідливість – природний стан дітей
Чи знаєте ви, що поєднує водні лижі, хутряні навушники, фруктове морозиво на паличці і шрифт Брайля? Всі ці очевидні сьогодні предмети були винайдені дітьми. Кожного року понад 500 тисяч дітей і підлітків винаходять різні гаджети й ігри, створюють і модифікують роботів і техніку. Всі дитячі винаходи, безсумнівно, роблять наше життя зручнішим і цікавішим.

Щорічно 17 січня у всьому світі відзначається День дитячих винаходів. Символічно, що датою було обрано день народження одного з видатних американців — державного діяча, дипломата, вченого, винахідника, журналіста Бенджаміна Франкліна. Адже свій перший винахід — пару ластів для плавання, які надягали на руки, — Бен Франклін винайшов у віці 12 років. Надалі він продовжував свої наукові дослідження і, провівши безліч експериментів, вніс неоціненний внесок у світову науку. Деякі міркування вченого на багато десятків років випередили епоху.

Давайте дізнаємося які ж винаходи були створені дітьми.

 Винахід Джека Бен Франкліна довів, що блискавка має електричну природу, згодом він розробив проект громовідводу. Став першим, хто застосував електричну іскру для вибуху пороху, ще він змайстрував крісло-качалку, а також винайшов біфокальні окуляри.
Прапор Аляски – теж дитячий винахід. Юний співвітчизник Франкліна, 13-річний Бенні Бенсон в 1926 році відправив свій ескіз на конкурс Державного прапора Аляски. На фоні синього кольору, який символізував небо і офіційну квітку штату – незабудку, він зобразив сузір'я Великої Ведмедиці і Полярну зірку.
 Коли Френку Епперсону було 11 років він винайшов фруктовий лід на паличці. Все сталося немов випадково. Френк забув дерев’яну паличку в склянці з соком на вулиці, ніч була морозною і вранці він виявив, що його сік і справді може бути на паличці. Через 2 роки, в 1925 це морозиво було в кожному магазині Америки і коштувало всього 1 цент.
Джек Андрака, американський школяр, вже в 15 років створив тест, який виявляв злоякісну пухлину на стадії зародження. До цього подібна діагностика коштувала дуже дорого і займала багато часу, до того ж не виявляла захворювання на стадії зародження.
 Українська школярка Анастасія Кононенко у 2019 році створила пристрій, що автоматично регулює температуру у закритому просторі. Розумний клімат-контроль покликаний рятувати життя людей та тварин, яких замкнули в автомобілях, боксах та лікарнях.

Тож, мрій, експериментуй, досягай! І хто знає, можливо, саме ти станеш ще одним юним експериментатором, який допоможе полегшити, а можливо і врятувати життя.

Більше ви можете дізнатися за посиланнями:

https://www.youtube.com/channel/UCroM6ZuIDfgXSTONFJY4TLQ

https://schooln43.at.ua/news/den_ditjachikh_vinakhodiv/2018-01-17-670

https://toys4brain.com.ua/uk/articles-and-video/innovations-made-by-kids-in-2019/

https://ukr.media/culture/341115/




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 445 | Додав: estet | Теги: діти винахідники | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Січень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
Olenavolchenko