Головна » 2020 » Жовтень » 1 » Він творив історію України…(Що ми знаємо про Михайла Грушевського)



10:27
Він творив історію України…(Що ми знаємо про Михайла Грушевського)
Михайло Сергійович Грушевський народився 29 вересня 1866 року в місті Холм, нині Польща. Він був професором історії, організатором української науки, політичним діячем та публіцистом, головою Центральної Ради (1917-1918), академіком та автором понад 2000 наукових праць!

Його вплив на вітчизняну історію важко переоцінити, адже він не тільки писав, а й творив історію України. В біографії цього великого українця, як ні в якій іншій, відображена вся складність і парадоксальність становлення української державності.

«Я походжу із давньої родини Грушів...» - так писав про себе сам начебто відомий і водночас усе ще маловідомий нам Михайло Грушевський.

На відповідальну посаду голови Української Центральної Ради, яку він займав з березня 1917 року по квітень 1918-го, історик прийшов, отримавши чудову освіту в університеті св. Володимира та подолавши багато сходинок у науці. У різні роки Михайло Грушевський був головою Наукового товариства імені Шевченка у Львові, працював професором Львівського університету, головою Українського наукового товариства у Києві.

Він засновник Українського соціологічного інституту у Відні, фундатор Історичної секції Всеукраїнської академії наук, академік ВУАН і Академік наук СРСР. А ще - керівник Львівської та Київської історичних шкіл.

Щоб стати автором історичних концепцій, пройти шлях від вимог обмеженої національно-територіальної автономії до самостійної України, як це зробив Михайло Грушевський, однієї освіти, хай і найкращої, замало - тут треба відчувати правильний шлях серцем.

Серце нашого видатного співвітчизника завжди належало Україні, на землі якої жили його предки. Рід Грушевських з його численними гілками - це рід глибоко духовний, козацький, український, в якому перехрещувалися різні впливи. Важливо, що саме на цьому ґрунті формувалася і міцніла історична та громадянська свідомість Михайла Грушевського.

Цікаво, що під час навчання у гімназії його призначили бібліотекарем учнівської книгозбірні.

Грушевський написав щонайменше 90 віршів: спочатку російською, а потім українською - «Козак», «Украина», «Думка», «Не мав козак долі на Вкраїні», «Люблю тебе, Україно...». Писав і прозові твори - «Остання кутя», «Днинка», «Романтична історія».

На літературну стезю парубка, який підписувався «Степан Півень», «Михайло Козак», «Хлопець», благословив відомий український письменник Іван Нечуй-Левицький. Про свого учня відомому громадському діячеві Олександру Кониському він писав: «Маємо нового і талановитого белетриста».

Михайло Грушевський «мав колосальну харизму і величезний вплив на людей» (Юрій Шаповал).

Книги про Михайла Сергійовича Грушевського та його твори ви можете знайти в Чернігівській обласній бібліотеці для дітей.

Більше про Михайла Грушевського читати:

http://www.golos.com.ua/article/318100
https://dyvys.info/2018/10/31/biografiya-myhajla-grushevskogo
http://tvoemisto.tv/news/do_dnya_narodzhennya_myhayla_grushevskogo_10_faktiv_73186.html

Відео:

Обличчя української історії. Михайло Грушевський




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 512 | Додав: estet | Теги: Грушевський М.С. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Жовтень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0