Головна » 2024 » Жовтень » 7 » «Від традицій до інновацій: що потрібно Україні для успішної культурної дипломатії»



12:43
«Від традицій до інновацій: що потрібно Україні для успішної культурної дипломатії»
За такою темою відбулося підвищення кваліфікації у Чернігівській обласній бібліотеці для дітей, проведене заступником директора Ларисою Казаковою.

Росія протягом століть привласнювала собі досягнення української культури. Багата історія українського мистецтва систематично замовчувалася та піддавалася русифікації як всередині України, так і за її межами. Чимало українських митців та їхніх творів оголошувалися "російськими". Ця маніпуляція була необхідна для легітимізації імперських амбіцій щодо України.

Культурна дипломатія – це ефективний інструмент міжнародних відносин, що ґрунтується на м’якій силі. Як зазначив Джозеф Най, м’яка сила – це здатність впливати на інших через привабливість та переконання.

Історичні приклади цього явища численні. Наприклад, під час Холодної війни американський джаз символізував культурне різноманіття та свободу, завоювавши популярність у країнах Східної Європи. Японія ж успішно популяризувала свою культуру через мангу та аніме, створивши позитивний імідж у світі.

Україна також має унікальний досвід культурної дипломатії. Ще сто років тому, за часів Української Народної Республіки, Симон Петлюра успішно використовував культуру як інструмент міжнародної політики.

Гастролі Української Республіканської Капели на початку ХХ століття стали справжнім проривом. Саме тоді світ вперше почув «Щедрик» Миколи Леонтовича, який згодом став всесвітньо відомою мелодією Carol of the Bells. Цей музичний твір став не лише символом української культури, а й потужним інструментом промоції молодої української держави.

Однак, з часом зв'язок між «Щедриком» та Україною почав слабшати. Без належної підтримки з боку держави, цей шедевр української музики поступово асимілювався в західну культуру, втративши свій національний контекст.

Під час розмови дійшли висновку, що культурна дипломатія – це не лише повернення вкраденої спадщини, а й формування нового іміджу країни. Україна може позиціонувати себе як держава з креативною, сучасною культурою, яка не лише зберігає багаті традиції, а й задає нові тренди в мистецтві та культурі. Це дозволить не лише відновити історичну справедливість, але й створити позитивний імідж України на світовій арені, привернути інвестиції та зміцнити міжнародні відносини.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 24 | Додав: estet | Теги: Казакова Л., культурна дипломатія, підвищення кваліфікації | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Жовтень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Форма входу
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0