Головна » 2020 » Липень » 3 » Величезна загадка на ім’я Франц Кафка



14:46
Величезна загадка на ім’я Франц Кафка
Франца Кафку називають одним із найзагадковіших письменників ХХ століття. Його твори, видані переважно вже після смерті автора, здається, містять безліч таємних послань, пронизаних абсурдом і страхом перед навколишнім світом. Для того, щоб писати, він примушував себе страждати, випробовуючи кожен рівень абсурду і муки на собі.

Франц Кафка народився 3 липня 1883 р. в Празі, в сім'ї празького єврея, оптового торговця галантерейними товарами. Благоустрій родини поступово зростав, але стосунки всередині сім'ї залишилися при цьому у світі темного міщанства. І в цьому темному і затхлому світі народився і ріс письменник не тільки тендітний і слабкий фізично, але й чутливий до всякого прояву несправедливості, неповаги, грубості та корисливості.

Творчість Кафки якнайкраще відоб¬ражає страхітливу у своїй хворобливості атмосферу, яку створив навколо себе письменник. Романи та оповідання стали класикою, та все ж лишилися не до кінця зрозумілими. Певно, ключиком до такої незбагненності є особистість автора – якби він не виснажував себе стражданням і прожив просте щасливе життя заможного чеського єврея, то не постало б перед світом величезної загадки на ім’я Франц Кафка.

Сам Кафка опублікував чотири збірки — «Споглядання», «Сільський доктор», «Покарання» та «Голодар» , а також декілька інших коротких новел. Проте головні його твори — романи «Америка», «Процес» та «Замок» — побачили світ вже після смерті автора і всупереч його останній волі.

Цікаві факти про Франца Кафку.

Сувора реальність.
Кафка до тремтіння ненавидів свою роботу. Хоч і отримав нагороду від міста, але на роботі йому було некомфортно.
Вегетаріанець
На відміну від всіх членів сім’ї, Кафка став вегетаріанцем. До м’яса він відчував моторошну огиду, ступор і навіть впадав у депресію, і не міг його їсти.
Здоров’я.
В сім’ї Кафки всі були дуже високими, навіть дівчата, але Франц дуже соромився свого зросту. Він вважав себе кволим, чахлим і слабким.
Одруження на порозі смерті.
Рішення вступити в шлюб Франц прийняв досить пізно - в 40 років. Його обраницею стала 19-річна дівчина на ім’я Дора Діамант. У той час Кафка хворів на туберкульоз і хотів якнайшвидше завершити процес одруження. Однак через рік письменник помер на руках своєї коханої.
Смерть близьких.
Багато хто вважає, що саме смерть його трьох сестер — Еллі, Валлі і Оттла дуже сильно позначилися на письменника, і це відбивається в його творах. Крім сестер, 6 членів сім’ї загинули під час Голокосту.
Душа компанії.
Незважаючи на меланхолійність Франца, друзі відмічали його незвичне почуття гумору, називали його «душею компанії», одне з німецьких видань писало про схожість Кафки з Чарлі Чапліном.
Хотілося б завершити чудовою цитатою Франца Кафки: «Не витрачайте час на пошук перешкод: їх може і не існувати». Ця фраза означає – якщо хочете щось зробити – зробіть вже сьогодні, не відкладайте на завтра.

Один з найвідоміших творів Кафки «Перевтілення» можна читати он-лайн:

https://www.ukrlib.com.ua/world/printit.php?tid=86




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 463 | Додав: estet | Теги: Кафка Ф. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Липень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0