Головна » 2024 » Серпень » 2 » Варто пам’ятати. Міжнародний день голокосту ромів



10:21
Варто пам’ятати. Міжнародний день голокосту ромів
2 серпня міжнародна спільнота вшановує Міжнародний день голокосту ромів – День пам’яті жертв нацистського геноциду ромського народу під час Другої світової війни. Цього дня – 80-ті роковини жахливого злочину проти людяності, який забрав життя сотень тисяч ромів.

Пам'ятна дата, встановлена Прокламацією Міжнародної ради пам'яті геноциду ромів, яка була ухвалена 23 листопада 1996 року лідерами ромських організацій 10 країн Європи та Сполучених Штатів Америки на конференції «Геноцид – Пам'ять – Надія», що відбулася в Освенцимі 21 – 23 листопада 1996 року.

Україні Міжнародний день голокосту ромів відзначається відповідно до Постанови Верховної Ради України «Про відзначення Міжнародного дня голокосту ромів» від 8 жовтня 2004 року № 2085-IV.

У ніч із 2 на 3 серпня 1944 року в концтаборі «Аушвіц-Біркенау» нацисти знищили останніх в’язнів так званого «циганського табору» – близько 3 тисяч людей, загалом в таборі загинуло понад 20 тисяч ромів.

Ця дата стала ще одним кривавим символом геноциду ромського народу в роки Другої світової війни.

За оцінками сучасних істориків загальна кількість жертв геноциду ромів під час Другої світової війни сягає 1,5 млн. осіб.

Світ визнав голокост, геноцид євреїв одразу після завершення Другої світової війни, а геноцид ромів тривалий час не привертав уваги через набагато меншу чисельність жертв і через те, що ті, хто вижив, були неспроможні донести світові свій досвід і свою травму.

Коли роми подавали свої звернення на визнання їх постраждалими, то німці їм відповідали, що вони нібито були злочинцями і асоціальними елементами, що у них начебто «зіпсована» кров і що це є в їхній природі. Тільки на початку 80-х років на урядовому рівні у Німеччині було визнано, що переслідування ромів мало такий самий характер, як і переслідування євреїв. Тодішній канцлер Гельмут Шмідт визнав знищення ромів у концентраційних таборах «убивством народу» через расистські причини. Через 15 років ромів у Німеччині було визнано національною меншиною.
Знищення націй і руйнування їх ідентичностей було метою нацистського і сталінського режиму тоді, і рашистського – сьогодні.

росія здійснює геноцид проти українців, представників національних меншин та корінних народів України. Трагічні події та злочини, які розгортаються на наших очах, з усією наочністю демонструють: жива пам’ять надзвичайно важлива, а ті хто чинить злочини проти людства, мають бути засуджені світовою спільнотою, а жертви – вшановані.

Вшануємо пам’ять невинних жертв нацистських переслідувань…
https://uinp.gov.ua/istorychnyy-kalendar/serpen/2/mizhnarodnyy-den-pamyati-zhertv-nacystskogo-genocydu-romiv

https://www.radiosvoboda.org/a/pid-chas-viyny-znyshcheno-mayzhe-devianosto-vidsotkiv-romiv/31386887.html

https://suspilne.media/culture/267808-romska-spilnota-mae-pravo-nazivatisa-tak-ak-vvazae-za-potribne-istorik/




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 84 | Додав: estet | Теги: Роми, Голокост | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Серпень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Форма входу
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0