Головна » 2024 » Липень » 30 » Увага! 4 завдання для учасників обласного туру Всеукраїнського конкурсу «Лідер читання 2024»



14:15
Увага! 4 завдання для учасників обласного туру Всеукраїнського конкурсу «Лідер читання 2024»
Чернігівград - перлина давнини,
В літописі слов'янської культури.
На березі Чарівної Десни,
Корінням вріс у стародавні мури…


Чернігів ніби наскрізь просочений історичними подіями, загадковими міфами та переказами… Гармати, які стоять на Валу над річкою Десною, маленькі церкви та величні собори, парк, музеї, пам’ятники – вся ця краса зустрічає гостей ще при в’їзді до стародавнього міста України й одного з найдавніших міст Європи. Скільки таємниць ховають чернігівські мури…

Четверте завдання для учасників обласного туру Всеукраїнського конкурсу «Лідер читання 2024» - це краєзнавча вікторина «Чернігівська давнина».

Відповіді надсилайте на пошту metod1ostrovskogo@gmail.com до 30 серпня 2024 року. Кожна правильна відповідь – 1 бал.

1. Троїцький монастир – Антонієви печери – Іллінська церква – Курган «Гульбище» - курган «Безіменний» – що об’єднує всі ці пам’ятки історії та культури ?

2. «На пiвнiчно-захiдному боці вiд Спаського собору у першiй чвертi ХII ст. пiд час князювання Давида Святославича було закладено на залишках будiвлi ХI ст. одноглавий храм-усипальню з великими галереями, названий iменами князiв Бориса i Глiба перших давньоруських святих» Про яку споруду йде мова ?

3. Назвіть місце на південно-східній околиці Чернігова, де, за переказами, в кінці 10 ст. відбулося хрещення чернігівців ?

4. Ім’я відомого мецената-благодійника, який подарував чернігівському земству надзвичайно коштовну колекцію старожитностей, яка стала основою для створення даного осередку зберігання історичних артефактів. Його ім’я увіковічнене в назві чернігівського музею.

5. П'ятницька церква була збудована наприкінці XII — початку XIII ст. на чернігівському посаді біля Торжища на кошти купців. Названа вона на честь візантійської святої та великомучениці, яка вважалася покровителькою торгівлі та купців. Яке ім’я мала ця свята?

6. Ім'я князя, при правлінні якого відбувся найбільший розквіт Чернігова як політичного і духовного центру Чернігівського князівства.

7. Величезний насип кургану розташований в Чернігові поруч з Єлецьким монастирем – один з найбільших давньоруських курганів X ст., який зберігся до нашого часу. Існує легенда про те, що в цьому кургані похований князь Чорний, який був засновником міста, на честь якого воно і було назване. Як називається цей курган?

8. Назвіть улюблене місце відпочинку українського письменника Михайла Коцюбинського при житті в Чернігові, де він і похований.

9. Храм Чернігова, один з найдавніших не тільки в нашому краї, а і взагалі на теренах Київської Русі, що зберігся до нашого часу. А ще цей храм вчені вважають своєрідною обсерваторією.

10. Вал – найдавніша частина Чернігова. Могутні стіни фортеці, вали, рови ховали за собою хороми князів, бояр, дружинників. Як у давнину називали найбільш укріплену частину «стольного града» Чернігово-Сіверщини?


Сподіваємося, що ви добре знаєте історичне минуле головного міста Чернігівщини. Бажаємо удачі! Вперед до перемоги!




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Оголошення | Переглядів: 68 | Додав: estet | Теги: Лідер читання, завдання, Конкурс | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Липень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Форма входу
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0