Головна » 2020 » Вересень » 4 » Український прапор: два кольори свободи



14:54
Український прапор: два кольори свободи
Сьогодні в світі існує 197 держав, 193 із них - члени ООН. Кожна країна має свій прапор, на якому кольори та символи відображають їхню особливість.

Для кожної країни її прапор - офіційна емблема держави, символ її суверенітету. Державний Прапор України - це символ нашої свободи.

Вперше український синьо-жовтий прапор було піднято у Львові над ратушею вранці 25 червня 1848 року. Хоча прапор висів недовго - лише декілька днів, але цей день увійшов в нашу історію як свідчення того, як важко було бути українцем на своїй рідній землі під чужоземним управлінням.

Перше офіційне визнання синьо-жовтого прапора відбулося в Україні 22 березня 1918 року. Того дня владний орган - Центральна Рада - прийняв закон, котрий затвердив поєднання кольорів як прапор Української Народної Республіки, як тоді називалася наша держава.

4 вересня 1991 року після триразового голосування в Верховній Раді України над будинком парламенту урочисто підняли синьо-жовтий національний прапор України.

А 18 вересня 1991 року Президія Верховної Ради України своєю Постановою «Про прапор України» надала статус офіційного синьо-жовтому прапору нашої країни. Саме з цього дня під таким прапором складали присягу військовослужбовці, його вивісили на всіх державних відомствах та установах.

Трохи пізніше - 28 січня 1992 року - парламентарі прийняли постанову "Про затвердження державним прапором України національного прапора", тим самим офіційно затвердивши "прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої - синього кольору, нижньої - жовтого кольору".

Правильна назва українського прапора - синьо-жовтий, а не блакитно-жовтий, жовто-блакитний чи жовто-синій. Його кольори розташовані в такому порядку: вгорі - синій, унизу - жовтий.

Вперше знаходимо згадку про поєднання синього та жовтого елементів у стягу в історичних довідках аж за 1256 рік, коли було засновано місто Львів. Його герб був прикрашений золотим левом на яскраво-синьому тлі.

Такий двокольор бачимо і на атрибутах влади, створених ще за козачої доби - з XVIII сторіччя. Запорожці носили з собою у походи та на війну сині стяги, прикрашені золотими орнаментами.

Найпопулярніша версія походження саме таких кольорів на українському стязі стверджує: синя смуга - це ясне небо, а жовта символізує золоті пшеничні поля. Правда, інколи кажуть, що синім може бути стихія води, а жовтим - вогонь.

Прапор України побував навіть в космосі! 19 листопада 1997 року на борту шатла «Колумбія» український космонавт Леонід Каденюк розгорнув прапор на висоті 279 км над Землею.

Після подій 2013-2014 років синьо-жовтий прапор став символом боротьби українського народу за свою свободу та незалежність.

Читати більше цікавого про Державний прапор України тут:

https://armyinform.com.ua/2019/09/4-veresnya-1991-roku-nad-budynkom-parlamentu-ukrayiny-zamajoriv-syno-zhovtyj-prapor/
https://www.volynnews.com/news/policy/4-veresnia-1991-roku-vpershe-nad-kupolom-verkhovnoyi-rady-pidnialy-natsionalnyy-stiah
https://www.bbc.com/ukrainian/blogs/2016/09/160903_history_blog_flag_hk
https://old.uinp.gov.ua/publication/koli-i-yak-sino-zhovtii-prapor-zyavivsya-nad-verkhovnoyu-radoyu-ukraini
https://suspilne.media/57121-den-prapora-ukraini-2020-11-faktiv-pro-sino-zovtij-stag/

Відео: Історична подія підняття українського прапора над Верховною Радою 4 вересня 1991 року




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 476 | Додав: estet | Теги: прапор України | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Вересень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0