Головна » 2021 » Листопад » 19 » Україна гідна свободи!



12:37
Україна гідна свободи!
21 листопада – День Гідності та Свободи на честь початку двох революцій: Помаранчевої революції (2004 року) та Революції Гідності (2013 – 2014 року), подій в історії сучасної України, які змінили життя багатьох українців, їхнє бачення світу і себе у ньому.

21 листопада 2013 року після призупинення В. Януковичем переговорів про асоціацію з ЄС на майдан Незалежності у Києві вийшли кілька десятків студентів. У наступні дні кількість протестувальників невпинно зростала. Народ був розчарований поразкою ідей Помаранчевої революції. Протести розпочалися на всій території України. Водночас влада вирішила одразу жорстко боротися з виявами невдоволення – з’явилися перші постанови судів про заборону акцій, здійснювалися силові розгони і затримання. У країні з’явилася цензура ЗМІ (засобів масової інформації).

Дуже скоро стало зрозуміло, що «Євромайдан», як спочатку іменували нову Революцію, не зможе обійтися без політиків, з якими на початку протестувальники не співпрацювали. Акції очолили лідери опозиційних партій А. Яценюк, О. Тягнибок, В. Кличко. 24 листопада на Європейській площі у Києві опозиція організувала стотисячний мітинг з вимогою повернути країну на шлях євроінтеграції. Незважаючи на це, Янукович у Вільнюсі (столиці Литви) відмовився підписати угоду з ЄС.

У ніч на 1 грудня на майдані Незалежності почався силовий розгін студентів. Жорстокі кадри того, як силовики били дітей, жінок і людей похилого віку, облетіли весь світ. Стало зрозуміло, що метою «Євромайдану» має стати повна зміна влади. У ЗМІ події почали іменувати Революцією Гідності. Центр Києва перетворився на зону бойових дій.

Кривава розв’язка відбулася 18-20 лютого 2014 року, коли силовики почали масово застосовувати вогнепальну зброю, що призвело до великої кількості жертв. Україна оплакувала Небесну сотню, кількість якої на той час становила вже 102 людини. Але Майдан витримав останню навалу. 22 лютого Янукович втік з країни, а влада перейшла до опозиції. Революція Гідності здобула важку, але очікувану перемогу.

21 листопада – день утвердження, збереження та донесення ідеалів свободи і демократії, об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також день віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року – лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору…

Відеопоезії до Дня Гідності та Свободи від вихованців театральної студії «СИНТЕЗ»:




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 314 | Додав: estet | Теги: День Гідності та Свободи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Листопад 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0