Головна » 2020 » Червень » 5 » Томас Манн - майстер епічного роману. (До 145-річчя від дня народження знаменитого німецького письменника)



16:29
Томас Манн - майстер епічного роману. (До 145-річчя від дня народження знаменитого німецького письменника)
Світову літературу XX століття неможливо уявити без великого німецького письменника Томаса Манна.

Томас Манн народився 6 червня 1875 року у старовинному портовому містечку Любек на півночі Німеччини. Його батько Йоганн Генріх Манн був заможним торговцем зерном і міським сенатором. Мати, уроджена Юлія де Сільва Брунс, була донькою німецького переселенця-плантатора з Бразилії, жінка музично обдарована.

Саме такий змішаний тип дав можливість поєднатися у Томасі двом протилежностям: стриманість і повага до людської особистості, притаманні людині півночі, а також тонке відчуття і любов до мистецтва людини півдня.

У 16 років разом з родиною переїхав до Мюнхена - інтелектуального і культурного центру Німеччини. У Мюнхені юнак влаштувався працювати в страхову компанію, займався журналістикою і вирішив у подальшому стати письменником, беручи приклад зі свого старшого брата.

Перший і найвідоміший роман «Будденброки» (1901), носить автобіографічний характер і розповідає про занепад і крах великої торгівельної фірми в Любеку. Тема складного взаємозв'язку знань і життя, теорії і практики просліджується і в «Тоніо Крегері» (1903), першій новелі, що мала великий успіх.

Перша світова війна занурила письменника в глибоку моральну і духовну кризу. У ці роки він пише книгу об'ємом в 600 сторінок "Міркування аполітичного" (1918), у якій критикує ліберальний оптимізм, виступає проти раціоналістичної, просвітницької філософії на захист німецького національного духу.

Після війни Манн знову повертається до художньої творчості, і в 1924 р. з'являється "Чарівна гора", один з найблискучіших іронічних романів.

Творчість Манна зробила великий вплив на освічених читачів, які бачили в його багатозначних проблемних романах віддзеркалення їх власних інтелектуальних і етичних шукань.

У 1929 р. письменникові присуджується Нобелівська премія по літературі, перш за все за великий роман «Будденброки», який став класикою сучасної літератури.

Вже в похилому віці Манн більше 13 років працював над тетралогією про біблійного Йосипа. Кумиром пізнього Манна стає Гете, головний герой роману «Лотта у Веймарі» (1939).

Найбільш складним твором Манна з точки зору стилю є "Доктор Фаустус" (1947), де змальований геніальний, але психічно хворий музикант, чия творчість є віддзеркаленням духовної недуги епохи.

Пронизаний іронією роман "Пригоди авантюриста Фелікса Круля" (1954) є завершальним акордом творчості письменника. Манн вважав "Фелікса Круля" своєю кращою, найбільш вдалою книгою.

Томас Манн - класик роману XX століття, який зумів розширити межі жанру й наповнити його новим соціально-філософським змістом. Використавши традиційні форми роману, він поглибив і перетворив їх.

Окрім Нобелівської премії, Манн отримав премію Гете (1949), яка була присуджена йому спільно Західною і Східною Німеччиною, а також був володарем почесних ступенів Оксфордського і Кембріджського університетів.
Помер 12 серпня 1955 року.

Дізнатись більше про письменника:
https://www.ukrlib.com.ua/bio-zl/printit.php?tid=4313

Читати твори Томаса Манна:
https://www.ukrlib.com.ua/world/author.php?id=39

Відео-біографія




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 474 | Додав: estet | Теги: Манн Т. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Червень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0