Головна » 2020 » Червень » 15 » «Тарас Бульба» - уособлення непереможності українського народу



15:48
«Тарас Бульба» - уособлення непереможності українського народу
З-під пера видатного письменника Миколи Гоголя 185 років тому вийшла повість “Тарас Бульба”, яка описує одну з найбільш яскравих сторінок української історії – епоху козацтва.

Увесь твір ніби просякнутий силою національного характеру, козацької звитяги, духом самої епохи, яку він відтворює яскраво і колоритно.

В образі головного героя Тараса Бульби автор втілив найкращі риси запорізького козака - незламність у боротьбі за свободу рідного народу.

Мало хто знає, що у гоголівського полковника Тараса Бульби був свій цілком реальний прототип. На прізвище, що цікаво, Гоголь. Більш того, козак Остап Гоголь навіть доводиться Миколі Васильовичу далеким предком. Так що письменник, в якійсь мірі, надихався історією власного роду.

Автор змалював Запорізьку Січ як царство свободи і рівності, як вільну територію, в якій живуть мужні і благородні люди. Тут виховуються сильні і потужні характери, для яких немає нічого вищого, ніж інтереси народу, свобода вітчизни і процвітання віри.
Промова Тараса "Хочу сказати вам, панове, що таке є наше товариство...", - цей уривок вивчають в школі - справляє на запорожців сильне враження. Вони своїм героїзмом, самовідданістю, готовністю прийти на допомогу товаришеві підтвердили слова, які проголосив Тарас. Козаки могли віддати все, забути про власну користь, про рідних, а товариство не могли зрадити ніколи. Тому й перемагає їхній дух, тим вони й сильні.

Дуже сильний біль батька, який був змушений вбити рідного сина-зрадника Батьківщини, і який бачить кару іншого сина-героя. Тарас Бульба - людина, яка втратила все, але не зламалась під ударами долі.

Відомими стали цитати з цього твору:

«Я тебе породив, я тебе і вб'ю!»,
«Терпи, козаче, - отаманом будеш!»,
«Немає уз святіших товариства!»,
«Є ще порох у порохівницях!»
та інші.

Як не захоплюватися майстерністю Гоголя - адже це приголомшлива майстерність викладу, грандіозність описуваних подій і сила, яку автор вклав у своїх персонажів. Такими героями пишалася й пишається українська земля.

Книга є у фонді Чернігівської обласної бібліотеки для дітей.

Читати онлайн:
https://www.ukrlib.com.ua/world/printit.php?tid=15

Аудіо-книга (повністю):



Буктрейлери:






QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Цікава історія з бібліотекою | Переглядів: 1058 | Додав: estet | Теги: Гоголь М., тарас бульба | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Червень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0