Головна » 2020 » Липень » 6 » Таємниче і магічне свято Івана Купала



22:40
Таємниче і магічне свято Івана Купала
Одне з найбільш таємничих і магічних свят, що дісталося нам від наших предків – це свято молоді Купало, або Купайло, що з часом, після прийняття християнства, деякою мірою трансформувалося в церковне свято.

Йдеться про народження Івана Хрестителя, яке святкується церквою 7 липня. Після поширення християнства давнє народне свято Купала в результаті «християнського нашарування» почало називатися святом Івана Купала.

Ніч на Івана Купала завжди вважалася магічною. Люди вірили, що духи землі, води і вогню говорять з людьми і це може як нашкодити, так і дати людині невичерпні сили і прихильність природи.

Свято Купайла відбувалося саме в період, коли сонце приходило до зеніту – найвище піднімалося над землею, давало найбільше тепла і світла, виявляло свою чудодійну силу для рослинного і тваринного світу та для людини. Вся рослинність досягала свого апогею, все нестримно росло, розцвітало, множилося, раділо життю. Імовірно, Івана Купала походить з язичницьких ритуалів очищення, омивання, яке відбувалося в річках і озерах у день літнього сонцестояння.

Свято починається ввечері, напередодні Купала. Основним стрижнем, довкола якого відбуваються дійства, є купальський вогонь, який символізує сонце –
зародок у материнській утробі. За повір'ям, вогонь мав цілющу силу, довкола нього водили хороводи та співали купальські пісні. Він має горіти цілу ніч — від заходу Сонця-Ярила до сходу народження Купала. Перед запаленням вогнища чотири чоловіки зі смолоскипами стають квадратом навколо хмизу, що позначає чотири сонця (чотири пори року). Потім всі сходяться до хмизу і запалюють вогнище, що символізує «сонячне сплетіння». Навколо нього молодь грає в ігри, співає пісні, водить хороводи. Але головне — це стрибки через багаття. Наші предки вірили, що стрибок через багаття здатний вилікувати від пристріту та хвороб. Крім того, може зробити людину щасливішою і удачливою, а дівчата, які стрибнули через багаття, ставали ще красивішими. Якщо ж пара, тримаючись за руки, стрибала через багаття і їм вдавалося не розтиснути в повітрі рук, то вважалося, що після цього вони будуть нерозлучні.

Найбільший скарб

В цю ніч рослини набирали чарівних, лікувальних та цілющих властивостей. Є повір'я, згідно з яким тільки один раз на рік, в ніч на Івана Купала, цвіте папороть.
Міфічна, неіснуюча в природі квітка нібито дасть тому, хто знайде і зірве її, особливі сили і можливості. Зокрема, власник квітки стає прозорливим, отримує можливість розуміти мову тварин, бачити всі скарби, ставати невидимим, приймати будь-який вигляд, а також відкривати замки скарбниць, лише приклавши до них квітку. Бажаючі йдуть у ліс шукати цвіт папороті, як правило, парами. Хтось намагається знайти за її допомогою скарби, а хтось знаходить своє щастя – кохання.

"Магічна" вода

За повір'ями, на Івана Купала будь-яка вода набуває магічні властивості. Вважалося, що на світанку необхідно вмитися або викупатися в річці – це очистить тіло і позбавить від хвороб.
До того ж, в цей день ранковою росою окропляли стіни, кути, підлоги і навіть ліжко в будинку, щоб позбутися від павуків, тарганів та інших комах.

Вінок

На Івана Купала дівчата плели вінки та робили букети або обереги з польових трав і квітів. Легенди свідчать, що в святкову ніч такі вінки мають магічну силу. Їх носили до ранку, а потім сушили, щоб далі використовувати для лікування та залучення удачі. Якщо вінок тоне відразу — коханий розлюбив, і весілля з ним не відбудеться, до берега приб’є — незаміжньою бути в цьому році. У кого вінок найдовше попливе — буде щасливою, а у кого свічка довше прогорить — проживе довге-предовге життя.
Загалом, ось таке воно свято Івана Купала – особливе та оригінальне.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 514 | Додав: estet | Теги: івана купала | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Липень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0