Головна » 2021 » Березень » 17 » Сторінками журналу «Дивослово»



10:38
Сторінками журналу «Дивослово»
«Дивослово» – щомісячний науково-методичний журнал Міністерства освіти і науки України. Започатковано його в березні 1951 року як двомісячники «Українська мова в школі» та «Література в школі», після об’єднання їх у 1963 році виходив як місячник «Українська мова і література в школі», від 1994 року – сучасна назва. Призначений для викладачів української мови й літератури.

Матеріал подається в трьох розділах – «Методика викладання мови й літератури», «Мовознавство», «Літературознавство і компаративістика». В часописі друкуються методичні рекомендації, навчальні програми, розробки уроків, матеріали олімпіад, конкурсів, мовні консультації, сценарії виховних заходів, рецензії.

З 1990 року зосереджує особливу увагу на плеканні любові до української мови, утвердженні її як державної, порушує гострі проблеми її розвитку, захисту; знайомить з помітними явищами культури, роботами українських митців, експозиціями літературних і художніх музеїв.

Серед авторів – Ю. Барабаш, Г. Клочек, Є. Нахлік, Л. Масенко, Л. Мацько, І. Ющук, В. Задорожний, І. Фаріон, О. Боронь, С. Лущій. Від 2020 року головний редактор – Роксана Харчук.

Чернігівська обласна бібліотека для дітей передплатила журнал «Дивослово» на I квартал 2021 року (№ 1, 2, 3).

У №1 надруковано два уроки на одну тему: матеріали Галини Олійник «Вивчаємо життєтворчість Емми Андієвської (Урок за казкою-притчею «Казка про яян». 6 клас) та Люсі Мельник «Прихований повчальний зміст «Казки про яян» Емми Андієвської (6 клас)».

До Дня рідної мови розміщено матеріал Алли Плевницької «Есе про красу й милозвучність української мови (5 клас)» та сценарій квесту для 10-11 класів Ірини Гаврилюк «Мова завжди на часі».

В розділі «Мовознавство» надано статті Ореста Друля «Хто придумав мрію» та Олекси Різниківа і Василя Шендеровського «В обороні українського слова (до 100-річчя від дня народження Святослава Караванського)».

В «Мистецькій вітальні» милують око роботи Інни Красновської-Кафтан – бібліотекарки за фахом і мисткині за покликом душі. Свій авторський стиль вона назвала «Цвітиці».

Ще багато цікавого матеріалу можна знайти на сторінках журналу «Дивослово» (№1, 2021). А загалом в книгосховищі Чернігівської обласної бібліотеки для дітей видання зберігається з 1989 по 2020 роки включно.

Нині журнал з 70-літньою історією бореться за існування. «Мобілізуємо резерви і намагаємося зберегти журнал», – зазначають у редакції «Дивослова».
https://chytomo.com/zhurnal-pro-ukrainsku-movu-dyvoslovo-mozhe-zakrytysia-na-70-littia/




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 424 | Додав: estet | Теги: Дивослово, Журнал | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Березень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0