Головна » 2020 » Жовтень » 23 » Соф'я Ковалевська. Поезія математики



19:59
Соф'я Ковалевська. Поезія математики
«Я відчуваю, що призначена служити нації
та прокладати новий шлях жінкам»
(С.В.Ковалевська)

Ім’я Софії Василівни Ковалевської – видатного вченого математика, механіка і астронома, першої в світі жінки – професора й академіка, обдарованої письменниці, публіцистки – це символ щедрого таланту і яскравого, самобутнього характеру.

Вчена довела теорему диференціальних рівнянь; дослідила складні теореми математичного аналізу; пояснила закон механіки про обертання твердого тіла навколо нерухомої точки; доповнила дослідження структури кілець Сатурна. Лауреат премії Бордена Паризької академії наук.

Народилась 15 січня 1850 року в Москві. Змалку мала такі риси, як зосередженість, наполегливість у досягненні мети і цілковиту самостійність. Читати навчилася сама. Коли Софії виповнилось 11 років, засвоювала перші поняття з вищої математики, стіни її кімнати були обклеєні лекціями про диференціальне і інтегральне числення.

Талант юної Ковалевської до науки помітили відразу, в 15 років вона отримала дозвіл вивчати астрономію та математику в Військово-медичній академії. Софія хотіла продовжити навчання за кордоном, але за правилами 19 століття вона могла подорожувати по Європі тільки з родичами або чоловіком.

Фіктивний шлюб з Володимиром Ковалевським став справжнім, у них народилася донька. Софія виявилася романтичною натурою, присвячувала чоловікові вірші і дуже ревнувала його. Володимир Ковалевський був талановитим вченим-біологом, який намагався забезпечити дружині гідне життя.

За кордоном Софія добилася дозволу відвідувати університетські лекції. У 1871 році Геттінгенський університет надав Ковалевській без екзамену і диспуту, заочно ступінь доктора філософії з найвищою відзнакою. Професор Софія Ковалевська отримала світове визнання як учений, але виявилася непотрібною в Росії. Прожила вчена дуже мало та померла у віці 41 року уві сні.

В історії людства до Ковалевської не було жінки, рівної їй за силою та своєрідністю математичного таланту. Протягом усього життя Софія відстоювала право бути вченим, професором, дослідником нарівні з чоловіками. І їй це вдавалося.
Рекомендуємо вже відому та популярну книгу Єлєни Анфімової з серії «Життя видатних дітей», де йдеться про дитинство Софії Ковалевської, про її прагнення до нового та незвичайного.

Детальніше читати біографію:

http://tsikave.ostriv.in.ua/publication/code-4A4FEA4581D7F/list-164FB2C2B27

Відео: Софія Ковалевська




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Переглядів: 447 | Додав: estet | Теги: Ковалевська С. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Жовтень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0