Головна » 2020 » Травень » 29 » Скажи «Ні!» тютюнопалінню



15:59
Скажи «Ні!» тютюнопалінню
Напередодні Всесвітнього Дня без тютюну, який щорічно відзначається 31 травня, хотілося б повернутися до одвічно актуальної теми тютюнопаління.

Приємно усвідомлювати, що кількість курців на планеті кожного року зменшується. Це позитивна статистика. В сучасному світі все більше людей обирають здоровий спосіб життя без шкідливих звичок.

Але є така спільнота, яка може чинити спротив. Це – підлітки. Вони багато раз чули і знають про те, що тютюнопаління шкідливе для здоров’я, та все одно продовжують обирати цигарки.

Ми розуміємо, що підлітки нікому не ймуть віри, все заперечують, відкидають будь-які поради, не сприймають ніякі авторитети, та все ж таки спробуємо довести, що палити – це шкідливо.

Про це свідчать факти:

 Куріння небезпечно тим, що воно впливає практично на всі органи і системи організму. Зокрема значного впливу зазнають судини, а оскільки кровоносні судини постачають кров до всіх органів тіла, то відповідно страждає й увесь організм.
 Коли людина починає курити, негативного впливу зазнають зуби, які жовтіють. Якщо людина має звичку допалювати сигарету до кінця, у неї виникає опік губи. З часом постійне, тривале подразнення червоної кайми губ може призвести до онкозахворювання.
 Від куріння страждає шкіра: через зниження синтезу колагену вона перестає бути пружною.
 Впливу зазнає шлунково-кишковий тракт, бо тютюн, всмоктуючись в кров, потрапляє до слизової оболонки шлунку. Як наслідок – загострення гастритів, зростання ризику виникнення виразкової хвороби.
 Страждає від куріння і легенева система. Дим подразнює ротову порожнину та голосові зв’язки – у людини виникає охриплість голосу. Куріння призводить до бронхітів та бронхіальної астми.
 Більшість курців вважають, що вони можуть кинути цю звичку в будь-яку мить. Як зауважив Марк Твен, «кинути палити дуже легко, я особисто робив це 72 рази».

Багатьом людям здається, що куріння полегшує спілкування. Воно дає можливість чимось зайнятися, коли не знаєш, як себе поводити, заповнює паузи в розмові, дає час подумати. Люди нерішучі, сором’язливі курять, аби почувати себе більш впевнено. Це допомагає адаптуватися їм в незнайомій обстановці.

Але ж підлітки – це справжні лідери, яскраві особистості, які себе поважають і не потребують додаткового самоствердження. Тому і курити їм не потрібно!

Читайте: Корисні статті для підлітків та їх батьків:
https://www.radiosvoboda.org/a/955982.html

https://pravda.if.ua/yakshho-dytyna-ves-den-perebuvaye-v-nakurenomu-prymishhenni-to-za-den-vona-vykuryuye-blyzko-pachky-sygaret/

Рекомендуємо книгу:

Джадсон Брювер. Залежний розум. Сигарета, смартфон, токсичні стосунки. Як формуються шкідливі звички та як їх подолати (уривок)

А ще класне відео про не класну звичку:

Шкода куріння. Як насправді куріння вбиває?




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 637 | Додав: estet | Теги: тютюнопаління | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Форма входу
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 4
Гостей: 3
Користувачів: 1
estet