Головна » 2020 » Квітень » 24 » Щасливий квітень для Тараса Шевченка



17:13
Щасливий квітень для Тараса Шевченка
Найсвітліша подія в житті Тараса Шевченка сталася саме у квітні. 25 квітня 1838 року – він став вільною людиною. Ми вирішили нагадати про цю доленосну подію, адже невідомо, чи б мали ми того генія, яким можна було б пишатись, якби він був у неволі? Чи змогла б невільна людина надихнути свою націю на незалежність?

Хто ж викупив Шевченка з кріпацтва? Чия в цьому найбільша заслуга? У цьому велика заслуга приятелів, які помітили його хист до малярства. Якби ж майбутній національний герой не мав такого таланту, чи кого б торкнуло тоді його кріпацьке життя?

Відомо, що Тарас Шевченко є автором понад тисячі картин, 278 з яких на сьогодні втрачені. А одним із перших, хто помітив художній талант генія, був митець Іван Сошенко, щирий українець із Богуслава. Він навчався в Академії мистецтв у Петербурзі і по-дружньому допомагав Тарасові торувати дорогу до волі, познайомив із Євгеном Гребінкою, який став першим літературним учителем ще до визволення з кріпацтва, а затим — і першим цензором «Кобзаря».

Друзі підтримували Шевченка і морально, й матеріально. Завдяки цим землякам, а ще — художникам Аполлону Мокрицькому та Олексію Венеціанову — він увійшов до кола таких видатних митців, як Карл Брюллов, впливовий при дворі поет Василь Жуковський, композитор Михайло Вієльгорський. І про Шевченка заговорили в Петербурзі як про винятково обдаровану людину. Він мав право відвідувати зали Академії мистецтв і був учнем Брюллова.

Великий Карл звернувся до Енгельгардта, аби той відпустив Тараса на волю в ім’я високих і гуманних ідей. Але пан, жадібний до грошей, не погодився на вмовляння і загнув за викуп аж 2500 карбованців, що рівноцінно 45 кілограмам чистого срібла.
Тоді Брюллов порадився з друзями і вирішив намалювати портрет Жуковського, вихователя царських дітей, щоб розіграти картину в лотерею і на цьому заробити грошей на викуп. Тоді загалом одержали 1000, але цих грошей було замало для викупу Шевченка — не вистачало ще 1500.

Тому Брюллов, Жуковський, Венеціанов та Юлія Адлерберг–Баранова започаткували збір коштів у складчину, до якої долучилися Євген Гребінка, Василь Григорович, Аполлон Мокрицький, Іван Сошенко.

25 квітня (7 травня) на квартирі Брюллова, у присутності Вієльгорського та Мокрицького, Жуковський вручив Тарасові відпускну.

Це був день невимовної радості. Тоді Шевченко вигукнув своє захоплено-радісне: «Живу, учусь, нікому не кланяюсь і нікого не боюсь, окроме Бога — велике щастя буть вольним чоловіком».

Іван Сошенко того дня писав картину євангеліста при відчиненому вікні. «Раптом, — згадує він, — у кімнату мою через вікно стрибає Тарас, перекидає мого євангеліста, кидається до мене на шию і кричить: «Свобода! Свобода!» — «Чи не здурів ти, Тарасе?» А він все стрибає і кричить: «Свобода! Свобода!» Зрозумівши, в чому справа, я в свою чергу став душити його в обіймах і цілувати. Ця сцена закінчилась тим, що ми обидва розплакалися, як діти».

На згадку про цей день Шевченко присвятив Василю Жуковському поему «Катерина», Євгену Гребінці — баладу «Перебендя», а Григоровичу — «Гайдамаки».

Дітям буде цікаво дізнатись про цю подію з мультфільму «Як Тарас Шевченко став зіркою» з серії «Книга-мандрівка. Україна».




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 497 | Додав: estet | Теги: Викуп, кріпацтво, Шевченко Т.Г. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Квітень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0