Головна » 2023 » Квітень » 7 » Роми України. Як подолати стереотипи та зберегти унікальність цього народу?



10:28
Роми України. Як подолати стереотипи та зберегти унікальність цього народу?
8 квітня у світі відзначається Міжнародний день ромів. Роми, їх унікальна культура та історія – це невід’ємна частина нашої країни. Тільки повага та розуміння цього народу зможуть дати поштовх для його подальшого розвитку.

Трішки історії. Роми – один з найдавніших народів, який зберігся до нашого часу. Ромська протодержава в долині річки Інд, яка в тих краях називається Сінд (територія сучасного Пакистану), утворилася в часи Вавілонського царства. Отже, роми були нацією зі своєю державою. І оскільки в ромів була держава, то значить було стале, осіле життя і був якийсь рівень розвитку. Потім держава була розбита аріями, залишки ромів ще деякий час мігрували по території долини річки Сінд і, зрештою, розбрелися по світу. А, оскільки всі народи тих країв дуже здібні музикально, то роми стали одними з найвидатніших музикантів, артистів, циркачів. І, звичайно, яка ж Індія без астрологів і без ворожіння, передбачень майбутнього!

Оскільки кастова система прийшла з аріями, то багато професійних груп вийшло з цих каст. Це тваринники, обробники металу, майстри різних ужиткових речей з дерева, глини, шкіри. Вже тоді, як їх становище покращало, коли роми вже з’явилися у країнах Близького Сходу, Халіфаті, то з’явилися і роми з освітою. Цікавий історичний факт: У XVIII ст. іспанський король Педро І мав жінку, ромку, Марію де Паділія, а їхня дочка Ісабель вийшла заміж у Велику Британію і була однією з бабусь Королеви Вікторії. Ромська кров була у Чарлі Чапліна, Сальвадора Далі.

Роми довгий час були закриті, тому збереглися музика, танець, у великій мірі збереглася мова і, до речі, сучасна романі – це на 70% санскрит. В багатьох країнах без ромської музики, мистецтва взагалі немислиме життя. Це Іспанія, Італія, Балканські країни, Словаччина. Якщо ставлення до ромів доброзичливе, то, звичайно, їм хочеться поділитися тим своїм багатством, що вони мають, показати це людям. Є дуже відомі ромські художники, які в багатьох країнах зажили великої слави. Є ромські письменники, які пишуть романи ромською мовою у Фінляндії, Франції, Іспанії. В Україні це – Михайло Козимиренко, який перекладав Шевченка, Франка, Лесю Українку мовою романі. Це відомий народний артист Леонід Сандуленко, який виконує не тільки ромські пісні, а й оперні арії. Це актор і режисер Ігор Крикунов з родиною. А в Ужгороді на каналі «Тиса» раз на тиждень виходить програма «Ромське слово».

Роми завжди відповідають добром на добро. Але що ми можемо сказати про життя цієї національної меншини? Ускладнений доступ до освіти, медицини, соціальних послуг і працевлаштування, відсутність ідентифікаційних документів, а ще – стигматизація та дискримінація. Тому так важливо всіляко підтримувати ромів, адже у нас єдина країна.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 235 | Додав: estet | Теги: Роми | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Квітень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0