18:24 Різдвяні посиденьки «Смаколики Чернігівщини» | |
Напередодні свята Різдва до відділу мистецтв Чернігівської обласної бібліотеки для дітей на різдвяні посиденьки «Смаколики Чернігівщини» завітали семикласники 22 ліцею, а також офіцери цивільно-військового співробітництва Оперативного командування «Північ». Наші юні і дорослі гості дізналися, якою різноманітною є кухня України і, зокрема, нашого рідного краю, якими цікавими є автентичні рецепти приготування страв. Традиційні страви Чернігівщини передають із покоління в покоління, але деякі з рецептів вже почали забуватися, натомість мета нашої зустрічі - саме збереження елементів нематеріальної культурної спадщини та популяризація страв української кухні. Щоб ці страви були збережені для нащадків, вони щорічно поповнюють список нематеріальної культурної спадщини Чернігівщини. Станом на 2024 рік до списку нематеріальної спадщини області входять 25 елементів, 14 із них – це страви. До прикладу, не так давно цей список поповнили кілька видів борщу, що готуються в селах області по-різному. Один із них – святковий борщ «Квасок». Він побутує в селі Карильське, що неподалік Коропа. Своєрідною серед переліку нематеріальної спадщини є кваша – страва, яку готують на основі солодкого буряка. Цікавими в приготуванні є пряники, які випікають у селищі Березна – «Кавалер», «Баришня», «З кмином». Цікаво, що їх готують із використанням смальцю. В цьому ж селищі господині залюбки пригощають і березинськими балабонами, які цьогоріч поповнили список нематеріальної спадщини. Посиденьки завершилися смачним частуванням традиційними для Чернігівщини пирогами з калиною під стародавню дохристиянську коляду «Ой, як же було ізпрежди віка» (одна з найяскравіших українських обрядових пісень). Як бачимо, є чимало чого відкривати і смакувати в нашій країні та на Чернігівщині зокрема!
| |
|
Всього коментарів: 0 | |