Головна » 2023 » Листопад » 17 » «Регіональний вимір Революції Гідності: Чернігівщина». Зустріч з істориком Сергієм Бутком у бібліотеці



12:45
«Регіональний вимір Революції Гідності: Чернігівщина». Зустріч з істориком Сергієм Бутком у бібліотеці
Школярі, що завітали сьогодні до Чернігівської обласної бібліотеки для дітей, десять років тому були ще малими і далекими від усвідомлення подій в державі. Натомість свідомі українці, серед яких було дуже багато молоді, якраз у листопаді 2013 року ініціювали та активно долучилися до подій, вплив і значення яких для України настільки важливий, що нам просто необхідно дізнатися про це і розібратися.

А стався 10 років тому Майдан. За словами Степана Кубіва (на той час коменданта Будинку профспілок): «Він має різні назви: Євромайдан, Революція гідності… Це – епохальна подія, адже більшість населення молодої держави серцем і розумом зробила рішучий цивілізаційний крок до європейської цивілізаційної матриці життя. Небесна сотня навіки розписалася за нього кров’ю. Так дуже коротко можна охарактеризувати той багатомільйонний народний рух з епіцентром у Києві, що тривав з листопада 2013-го до лютого 2014-го. Мирний рух, що став боротьбою. Людська взаємодопомога, що стала жертовністю. Громадянський вчинок, що став подвигом».

Історик, співробітник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко для читачів та працівників Чернігівської обласної бібліотеки для дітей підготував надзвичайно цікаву розповідь про події на Майдані в Києві, поділився унікальними світлинами та невідомими широкому загалу фактами про особливості Революції Гідності в Чернігові та на Чернігівщині. Розповів, яку важливу роль в загальноукраїнському революційному русі відіграли наші земляки. За словами Сергія Бутка: «Українські патріоти, учасники Революції Гідності встали на захист своєї країни від російської агресії. Отже, вони двічі врятували Україну: вперше - від диктатури, вдруге - від російського загарбання та окупації».

Бібліотека щиро вдячна Сергію Володимировичу за цю важливу зустріч та за надану авторську презентацію «Регіональний вимір Революції Гідності: Чернігівщина», яка доступна тепер для всіх, хто хоче дізнатися:

 Чиїми руками російська влада хотіла перетворити Україну на свою колонію.
 Головні причини протестів українців проти політики Януковича та його «сім’ї».
 Коли саме розпочалися протести на Майдані у Києві, і що в ці дні відбувалося в Чернігові та області.
 Як революція, через непоступливість влади та намагання придушити її репресіями, переросла у відкрите силове протистояння з численними людськими жертвами.
 Про життя і подвиг Героїв Небесної Сотні з Чернігівщини: Героїв України(посмертно) Василя Прохорського, Андрія Мовчана та останнього загиблого з Небесної Сотні Віктора Орленка.
 Яка роль українських патріотів Чернігівщини у Революції Гідності та боротьбі проти російської агресії. Зокрема Героя України, що пройшов гідний бойовий шлях у війні в Афганістані, потім був активним учасником та авторитетним сотником Майдану, героїчно загинув на Луганщині, обороняючи Україну від російської агресії – Олега Міхнюка.


Пам’ятаємо і гідно вшановуємо наших Героїв.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 177 | Додав: estet | Теги: Бутко С., Революція Гідності, Майдан | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Листопад 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0