Головна » 2020 » Березень » 26 » «Радість існування» Максима Рильського (До 125-річчя від дня народження письменника)



15:41
«Радість існування» Максима Рильського (До 125-річчя від дня народження письменника)
Микола Зеров у своїй рецензії на збірку Максима Рильського «Під осінніми зорями» наголосив: «Основна тема книжки – радість існування». А визначальними пунктами цієї радості існування, містками до неї були: рідна Романівка; місто Сквира під Києвом (в ньому він, а також його брат, прожили декілька літ у 20-ті роки ХХ століття); місто Ірпінь (тут купив будинок, у якому мешкав аж до початку війни в 1941 році); район Голосієва в Києві, де звів будинок, у якому мешкав з 1951 року аж до самої смерті.
Чернігівська обласна бібліотека для дітей підготувала для вас, любі читачі, інформацію про письменника - відео-матеріали, цікаві факти про життя, поезії, які можна слухати онлайн.

https://www.youtube.com/watch?v=3XT5bIlWwiA

Цікаві факти про Максима Рильського

Він походив із родовитої сім’ї громадського діяча, етнографа й публіциста Тадея Рильського. Завдяки участі батька в житті громади юний Максим одразу ж опинився серед нашої еліти і навіть, ще гімназистом, мешкав у родині композитора Миколи Лисенка, де зосереджувалося національно-культурне життя українського Києва.

Під час Коліївщини ще 14-літній прапрадід поета Ромуальд Рильський потрапив у полон до гайдамаків. Перед самою стратою він несподівано заспівав православний псалом «Пречистая Діво, мати Руського краю». Та так ніжно й проникливо, що грізний гайдамацький ватажок не втримався від скупої чоловічої сльози. В результаті гайдамаки звільнили не тільки Ромуальда, а й інших полонених.

Рильський захоплювався творчістю Шекспіра й Діккенса, Байрона й Джерома, Ґете й Едгара По, Гамсуна й Метерлінка, Буало й Вольтера, Гюго й Малларме, Міцкевича і Словацького, Шевченка й Куліша, Франка й Лесі Українки, Пушкіна, Лермонтова, Фета, Тютчева, Буніна, Анненського, Блока.

Читав французьку літературу в оригіналі. Згодом Рильський багато перекладатиме з французької, а коли 1957-го потрапить до Парижа, без проблем дасть інтерв'ю в студії місцевого телебачення.

За своє життя Рильський видав понад 40 збірок поетичних творів. Величезну кількість написаного іноземними авторами поет переклав на українську мову. Частиною історії України він став як один із засновників сучасної української поезії. Група неокласиків, до складу якої входив Рильський, наближала українську поезію до рівня європейської класики.

Рильський неодноразово подорожував Україною із творчими звітами-виступами, бував у різних містах, а відтак писав присвячені їм цілі цикли, наприклад, «Чернігівські сонети».

Бог нагородив Рильського багатьма талантами, і один з них — уміння дружити. Він не втомлювався від людей. У його голосіївській заміській резиденції завше було гамірно й людно. Тут постійно хтось гостював: друзі, родичі, просто випадкові знайомі.
Поет ніби й не був бідною людиною, але гроші в нього ніколи не трималися. Він їх постійно комусь позичав або просто дарував.

Гостюючи 1933 року в заміській садибі Івана Козловського, написав на товстих соснових колодах позиченою в невісток губною помадою: «Поезія не вмирає. Рильський». І справді, з плином літ його поезія не вмирає.

Поезія Максима Рильського







http://www.poetryclub.com.ua/metrs.php?id=131&type=tvorch

http://poetyka.uazone.net/rylsky/

Дізнавайтесь ще більше про Максима Рильського :

http://heroes.profi-forex.org/ua/rilskij-maksim-tadejovich

https://dt.ua/personalities/maksim-rilskiy-vi-zalivayete-krov-yu-nashu-zemlyu-_.html/

https://ukrclassic.com.ua/katalog/r/rilskij-maksim/3414-detalna-biografiya-maksima-rilskogo

https://www.youtube.com/playlist?list=PL47_m_Ga4AedPelOiMDBgNJgYA25Has8s




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 525 | Додав: estet | Теги: Рильський М. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Березень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0