Головна » 2020 » Травень » 6 » Про шкільну освіту у різних країнах світу. Цікаві факти



12:38
Про шкільну освіту у різних країнах світу. Цікаві факти
Кожна частина світу, кожна країна має щось особливе, коли мова йде про шкільну освіту. Немало є й цікавих традицій.

Наприклад, в Уругваї шкільного вчителя вітають поцілунком. Це не вважається фамільярністю. Адже в цій країні це – звичайний спосіб дружнього вітання.

А у Японії у кожній школі є свій дієтолог. І це – турбота про здоров’я школярів.

Але якою б цікавою чи дивною не була та чи інша культура, для нас важливо, як це відображається на результаті навчального процесу. Адже шкільна освіта є тією базою, на основі якої у людини з’являється можливість обирати майбутню професію.
Думати про працевлаштування ніколи не рано.

«Багато хто вчить, але ми - виховуємо джентльменів», - ці слова одного директора британської школи дуже добре характеризують підхід тамтешніх педагогів до навчального процесу.
У Великобританії під час співбесід при працевлаштуванні особлива увага звертається на грамотність мови майбутніх працівників. Тому було прийняте досить цікаве рішення: запровадження культури грамотного спілкування у школі. Відтепер учні на уроках мають використовувати виключно офіційну англійську мову. Що ж, така турбота про дітей викликає радість. Але чи вдасться таким чином боротися зі сленгом (невід’ємною частиною мовної культури Англії) – тільки час покаже!

Школа, де не задають домашніх завдань

Як не люблять школярі «домашку»! Мало того, що за партою треба висидіти по кілька уроків на день, так ще й вдома підручників не позбавитись! Така неприємність – звична частина шкільного життя більшості учнів у світі.

Тому у Швеції відкрили цілу мережу з 13 шкіл, де немає ані домашніх завдань, ані розкладу занять. Діти там навчаються у своє задоволення, «класи» мають вигляд ігрових кімнат зі зручними канапами. Можна займатися тими предметами, які подобаються – поки не набридне. Ото пощастило!

Лібералізм та розуміння

Інша північна Європейська країна Фінляндія теж дуже ліберальна до учнів. Зокрема, вчителі не викликають дітей до дошки, якщо ті…не хочуть виходити. Простого небажання відповідати на питання вчителя достатньо, щоб дитину залишили у спокої і без поганої оцінки. Оце так!

За прогули – штраф

А от у Німеччині ліберальність у шкільній освіті не особливо розповсюджена. В цій країні на законодавчому рівні заборонена домашня освіта. А за пропуски шкільних занять може бути накладений грошовий штраф. Ой-ой-ой!

Коли освіта починається змалечку

А от програма шкільної освіти Франції є безперечно ефективною. Середня освіта в цій країні – найкраща у Європі. Грамотність у Франції – стовідсоткова. Освіта там починається з 3-4 рочків, в 5 діти обов’язково вчаться читати. Початкова школа у Франції триває довго - 5 років, середня – 4. Старша школа називається ліцеєм. Її закінчує тільки 80% учнів – надто складна. Якщо підліток успішно закінчить ліцей, вступ до ВНЗ – не проблема!

Освіта дітей з віддалених селищ

У Мексиці знайшли спосіб подолати безграмотність у віддалених куточках країни. Там були створені так звані школи для общин. Вони розраховані на малі селища, нетрища, села у глушині, котрих у Мексиці близько 40 000.
В якості педагогів там працюють студенти, яким потрібні гранти на навчання. В результаті цієї державної програми студенти навчили близько 300 000 тисяч дітей.
Молодці!

Здоровий дух допомагає у навчанні

Тоді як європейці роздумують про методики оптимізації навчального процесу, а менш розвинені країни розробляють методи боротьби з неграмотністю, В’єтнам звертає увагу на іншу сторону розвитку людини – духовну.
Для цього у школах країни ввели додатковий предмет – йогу. Звісно, успіхи на заняттях з йоги ніяк не оцінюються, але предмет є обов’язковим і дуже корисним для дітей. Заняття починається з медитації у позі лотоса. Діти також вивчають основні пози йоги для початківців. Завдяки гнучкості дитячого тіла проблем не виникає.
Дітям у свою чергу цікава гімнастика, а духовна складова допомагає позбавитись стресу, побороти відчуття тривоги, а також розвинути вміння концентруватись на меті.
В результаті успіхи у навчанні зростають. Вчителі йоги не тільки дають дітям інформацію про пози та дихальні вправи, а й розповідають філософські притчі та історії, зрозумілі для школярів. Незвично!

Тож обираймо найкраще з освітнього досвіду різних країн світу і
хай нам щастить!


Ще більше інформації тут:

https://learning.ua/blog/201702/tsikavi-fakty-pro-shkilnu-osvitu-u-riznykh-krainakh-svitu/ru/

Відео:

Що особливого в системі освіти Фінляндії?



Цікаві факти про освіту в різних країнах



Як навчають дітей у різних країнах? (графіка)

https://www.radiosvoboda.org/a/27662118.html




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 488 | Додав: estet | Теги: школа | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0