Головна » 2021 » Січень » 11 » Про що розкажуть нам літописи?



15:44
Про що розкажуть нам літописи?
З виникненням писемності у Давній Русі набули поширення літописи – своєрідні щорічники розповідей про історичні події. Традиція літописання започаткувалася у Києві у X столітті. Згодом цією важливою справою зайнялися і в Переяславі, Чернігові, Новгороді, Галичі, Владимирі на Клязьмі та багатьох інших містах Русі. З окремих літописів складалися цілі збірки, зводи, хрестоматії. Центри писемності на той час були у монастирях. Тому саме там вперше здійснювалися спроби створити власні літописи – на зразок візантійських чи болгарських.

Головні теми літописів – заклики боронити рідну землю від ворогів, яких у русичів було чимало, уславлення князів, святих людей, героїв. Захист руської землі від ворожої навали неодмінно пов’язувався з усвідомленням лицарської честі, жаданням військової слави, повагою до героїчних традицій батьків і дідів.

Проте в літописах знайшла відображення не лише історія походів і битв. Так, славнозвісна «Повість временних літ» починається з невеликого вступу, де розповідається про поділ землі після потопу і як Бог наділив народи 72 мовами.
І про появу племені слов’ян, про розселення його з Дунаю на території Давньої Русі. Від 862 року йде детальний літопис усіх визначних подій аж до княжіння Святополка (1110 р.).

Козацько-старшинські літописи, в яких розповідалося про визвольну боротьбу українського народу 1648-1654 років, як жанр літератури виникли у XVII столітті. Найповніше про Хмельниччину, життя народу в той період, його боротьбу за волю йдеться в літописах Самовидця, Григорія Граб’янки та Самійла Величка. Вони, власне, і становлять вершину українського літописання VII-XVIII століть. Автори їх – люди досвідчені, вони мали ґрунтовну освіту в Києво-Могилянській академії, брали участь в описаних ними епохальних подіях.

Нині зафіксовано понад 200 літописних книжок, які писалися протягом тривалого періоду аж до XVIII століття…

Про все це та багато іншого можна дізнатися з тому «Література» серії «Дитяча енциклопедія». Вона є чудовим доповненням до шкільного курсу літератури та допоможе учням 5-9 класів без проблем засвоїти цікаво викладений матеріал з теорії та історії літератури.

Живою та доступною мовою, з використанням прикладів з літературних творів, видання розповість про роди, види та жанри літератури, про основні прийоми, що застосовуються письменником під час написання книжок. Ви також дізнаєтеся, звідки пішло слово, як виникла абетка, як зародилась писемність, відчуєте красу і співучість української мови.

Прочитавши том «Література», ви з легкістю зможете пробігтися онлайн- сходинками «Історія писемності» від найдавніших часів до сьогодення. Успіхів вам, дорогі читачі!

Веб-посилання:
https://learningapps.org/display?v=prc7kwvb320




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Переглядів: 365 | Додав: estet | Теги: літописи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Січень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0