Головна » 2022 » Липень » 7 » Практичні поради під час війни: прості правила, як жити в умовах війни за методом Віктора Франкла



11:34
Практичні поради під час війни: прості правила, як жити в умовах війни за методом Віктора Франкла
Війна в Україні триває вже п’ятий місяць і вже багатьом стало очевидно, що в найближчі кілька тижнів ми не зможемо повернутися до нормального життя. Більш того, швидше за все до життя "до війни" ми не повернемося ніколи, через те, що змінилися всі умови нашого життя, наші пріоритети та багато іншого.

Але, як же вижити в умовах війни та при цьому тримати психологічну рівновагу, не впадати в депресії та не падати духом. Про це - читайте в нашому матеріалі.

Людству доводилося виживати в різних умовах, в тому числі й в стані війни. Не потрібно озиратися далеко назад, хоча б за часів Другої світової війни та німецько-радянської війни.

Були окупації міст, масові обстріли з повітря, концтабори та жахи в невеликих селах, голод. Люди, які вижили у всьому цьому, не дуже люблять розповідати деталі й секрети свого виживання. Та й у багатьох методи виживання були свої.

Був всесвітньо відомий австрійський невролог і психіатр Віктор Франкл. Він відомий як творець цілого напрямку в психотерапії та екзистенціальної психології - логотерапії (лікування сенсом).

Віктор Франкл під час Другої світової війни був в'язнем нацистських концтаборів - Освенцима, Дахау, Кауферінга, Тюркхайма. Він пережив всі ці страшні табори та дожив до глибокої старості - до 92 років. У перший табір Франкл потрапив в 1942 році, коли вже мав ступінь доктора медицини з психіатрії.

Після досвіду в концтаборах, Віктор написав понад 30 книг з психіатрії та психології, отримав ступінь доктора філософії, був професором Віденського і Гарвардського університетів.

У своїх книгах Віктор Франкл описував своє перебування в концтаборах. І пояснював, що найефективніше - це знайти сенс у всіх проявах життя, навіть найстрашніших - саме це є складовою стимулу продовження життя. Він вважав, що відсутність сенсу життя є найголовнішим стресом для людини.

Він вивів три найголовніших правила для тих, хто хоче вижити в найжахливіших і важких умовах:

 Тут і зараз розв'язувати актуальні проблеми
 Тут і зараз розуміти, якою є актуальна ситуація
 Тут і зараз переживати втрати


Як же українцям пережити цю війну, виходячи з теорій Франкла? Ось основні поради психотерапевта Павла Дзіковського:

• Не прив'язуватися до моменту в часі, що це повинно ось-ось закінчитися, і тоді ми почнемо жити - це веде до виснаження.
• Ми повинні прийняти реальність такою, яка вона є. А реальність така, що ніхто не знає, коли війна закінчиться - через місяць, три або рік. Жити в очікуванні - не найпродуктивніший шлях.
• Ми повинні мріяти та малювати картинки мирного майбутнього, але не прив'язувати це до реальності. План: наступного літа я поїду відпочивати в український Крим. І ми повинні вірити, що це так і буде. Якщо прив'язуватися до конкретних дат - може настати сильне виснажливе розчарування. І призведе до емоційних гойдалок.
• Ми повинні прийняти, що реальність зараз така. Ми мріємо і хочемо, щоб це швидше закінчилося. Але живемо в реальності - тут і зараз. Це ключ до виживання і перемоги.


Читайте наші поради, користуйтеся ними і все буде Перемога!!!

За матеріалами :
Три простих правила про те, як жити в умовах війни: неймовірний метод Франкла




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 373 | Додав: estet | Теги: Франкл В., війна, психологія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Липень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0