Головна » 2020 » Квітень » 23 » Письменник з мужнім і чутливим серцем (До 100-річчя від дня народження українського письменника, поета, прозаїка Григорія Тютюнника



18:21
Письменник з мужнім і чутливим серцем (До 100-річчя від дня народження українського письменника, поета, прозаїка Григорія Тютюнника
Йдучи від рідного порогу,
Багато не беріть в дорогу:
Блакить, синь неба, журавлі
Й любов до рідної землі
(Григорій Тютюнник)


Григорій Михайлович Тютюнник — український прозаїк, поет. Народився 23 квітня 1920p. в селі Шилівка Зіньківського району на Полтавщині. З 1938р. майбутній письменник — студент Харківського університету, навчання в якому перервала війна. Добровольцем пішов на фронт, двічі його тяжко поранено, двічі тікав з полону, брав участь у діях партизанських загонів – на території Кіровоградщини та Чехословаччини.
Воєнне лихоліття назавжди вкарбувалось в пам'яті і свідомості письменника, до останніх днів життя нагадувало про себе осколком біля серця. В післявоєнні роки був на педагогічній роботі, працював співробітником львівського журналу "Жовтень", вів активну і напружену літературну діяльність.
Перше оповідання Григорія Тютюнника «Мирон Розбийгора» було надруковано в журналі «Радянський Львів» (1950). Творчий доробок митця складають збірка оповідань «Зоряні межі» (1950), повість «Хмарка сонця не заступить» (1957). Вже після смерті письменника світ побачив його збірку поезій воєнного часу «Журавлині ключі», який був написаний у 1963 році.
«Буг шумить» - так назвав він свій перший роман. Працювати над ним почав рано, ще в 1947 р., але справа просувалася поволі. Активніше став працювати десь у 1949 р. Не пройшло багато часу, як письменник на невизначений час припиняє роботу над другою частиною роману «Буг шумить». Яка причина такого рішення?
Відповідь однозначна – у нього зародився задум для нового твору. Роман тільки осмислювався. Важка розумова і фізична праця давала свій відбиток на здоров’ї. Осколок дедалі більше нагадував про себе. Смертоносний кусок металу, що засів біля самого серця, був витягнутий професором Амосовим, який подарував Григорію Михайловичу сім років життя, і завдяки йому Україна одержала «Вир».
Роман Григорія Тютюнника «Вир» посідає особливе місце як у творчості прозаїка, так і в історії українського письменства. Його поява стала справжньою подією в літературному житті, засвідчила поступове, але неухильне одужання і відродження національної словесності після того удару, якого завдали їй десятиліття сталінського фізичного та ідеологічного терору.
Роман без перебільшення, найталановитіший, найемоційніший повоєнний твір , який своєю появою засвідчив, що репресоване українське слово вижило.
За роман «Вир» Григорій Тютюнник у 1963 р. був відзначений Шевченківською премією (посмертно).
За мотивами роману Григорія Тютюнника «Вир» в 1983 р. кінорежисером Станіславом Клименко на кіностудії Довженка був відзнятий художній фільм , який отримав Головний приз на Республіканському кінофестивалі у Жданові.
Помер Григорій Тютюнник 29 серпня 1961 у Львові. Похований на Личаківському цвинтарі.

Переглянути цікаві відео:

Григорій Тютюнник


100 років від дня народження українського письменника Григорія Михайловича Тютюнника


Читати роман «Вир»
https://www.ukrlib.com.ua/books/printit.php?tid=464

Переглянути фільм «Вир» можна, перейшовши за посиланням:




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 460 | Додав: estet | Теги: Тютюнник Г. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Квітень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0