Головна » 2020 » Травень » 20 » Підлітки і медицина



12:54
Підлітки і медицина
Які права та обов’язки мають підлітки у сфері медичного обслуговування та що пропонує держава? Закон України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» у статті 38 дозволяє підліткам, яким виповнилося 14 років, самостійно обирати собі лікарів.

Молодь до 18 років обслуговується у педіатрів.
Але якщо вам виповнилося 14 років, ви отримали паспорт і маєте відповідне бажання, можете самостійно обрати собі терапевта та підписати з ним декларацію. В обраного лікаря ви зможете отримати консультацію. Але для проведення профілактичних засобів, діагностики, лікування та реабілітації вашої згоди недостатньо — до 18 років у таких випадках потрібен письмовий дозвіл батьків.

За дітей до 14 років декларацію з лікарями підписують їхні батьки і залишають свій контактний номер телефону.

Діагностують, лікують та реабілітують пацієнтів у віці до 14 років лише за письмової згоди їхніх батьків, регламентує вже згадуваний Закон України.

Вибір лікаря

Успішне спілкування лікаря та підлітка ґрунтується на взаємній симпатії, що також позитивно впливає на подальші стосунки та результат лікування. Пацієнтам-підліткам бажано говорити лікарю правду про свої симптоми, про звички та все, що може впливати на стан здоров’я. Адже приховування окремих фактів чи відверта брехня можуть уповільнити процес одужання, а іноді й нашкодити.

Однак, якщо ви не можете знайти контакт з лікарем, якого обрали, можна звернутися до іншого. Декларація про обслуговування у конкретного лікаря не є юридичним документом. Ви можете укласти договір з іншим доктором. І для цього не треба попередньо розривати першу декларацію — після підписання другої усі зміни будуть зафіксовані у системі автоматично.

Тому ви повністю вільні у можливості обирати свого лікаря.
Але підписання декларації з доктором — не єдина можливість для підлітків отримати фахову медичну консультацію.

Наприклад, 7,9% української молоді звертаються по допомогу у громадські організації, 6,7% — у благодійні фонди, 7,7% дзвонять на гарячі лінії. І також кожен десятий підліток — це 11,3% — звертаються до фахівців «Клініки, дружньої до молоді» (КДМ), свідчить дослідження ЮНІСЕФ.

Що таке «Клініки, дружні до молоді»?

Це мережа клінік, які спеціалізуються на допомозі саме молоді. Такі клініки є в кожному місті України.

Ці заклади надають медико-соціальну та психологічну допомогу дітям й молоді на основі дружнього до них підходу. Клініки доповнюють роботу районних поліклінік. Їхня мета — забезпечити здоров’я молодого покоління.

У КДМ приймають дітей віком від 10 до 18 років та молодь до 24 років. Дітей до 14 років приймають з батьками. Якщо вам виповнилося 14 років, ви можете прийти без батьків і отримати консультацію за питанням, що вас турбує. Якщо знадобиться додаткова допомога лікарів — діагностика, лікування тощо, — тоді знадобиться участь батьків.

Трапляється, що підлітки звертаються по допомогу самі й у відчаї — коли батьки байдужі до їхніх проблем.

Якщо ви маєте довірливі стосунки зі своїми батьками, в КДМ ви можете приходити разом з ними. Вас приймуть разом — це залежить від бажання пацієнта. Якщо довірливих відносин немає, в клініці вам ніхто не відмовить у допомозі, у консультації, якщо є термінова проблема. Однак треба пам’ятати, що в ситуаціях, які загрожують вашому життю, потребують стаціонарного лікування або хірургічного втручання, участь батьків обов’язкова.

Окрім консультації лікаря, в КДМ також можна отримати психологічну та юридичну допомогу, дізнатися основні засади здорового способу життя, про профілактику захворювань та безпечний секс.

В Чернігові «Клініка, дружня до молоді» знаходиться за адресою: вул. Рокосовського, буд. 30.

Про неї можна дізнатись тут:

https://2dp.cn.ua/nayavnist-medikamentiv-ta-zasobiv-medichnogo-priznachennya/

а також у відео



Бережіть своє здоров’я!




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 488 | Додав: estet | Теги: діти і медицина | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0