Головна » 2023 » Лютий » 15 » Перша миротворча місія Незалежної України. Як українські миротворці врятували тисячі боснійців.



17:58
Перша миротворча місія Незалежної України. Як українські миротворці врятували тисячі боснійців.
До дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

Цей подвиг українських миротворців довго замовчували! 79 українських захисників врятували життя тисячам боснійців під час війни в тодішній Югославії. Це була перша миротворча місія незалежної України. Українських добровольців відрядили до Югославії, де вирувала громадянська війна.

Тоді світ шокувала різанина в Сребрениці, де серби вбили 8 000 боснійських мусульман. Сребреницю мали захищати 600 миротворців із Нідерландів, але серби виманили їх звідти. Серби пообіцяли не чіпати цивільних, та коли миротворці пішли з міста, почалося пекло. «Серби брали наших чоловіків найчастіше вночі. Виводили за межі бази і розстрілювали їх», – згадує Закіра Ефендік, боснійка.

Така сама доля чекала на мусульманське місто Жепа, яке захищав загін українців. Наших воїнів там було тільки 79, вони мали всього лише 9 БТР-ів і легку зброю. Жителі Жепи знали, що їх очікує, тож благали миротворців не залишати місто. В ООН лише розводили руками та висловлювали стурбованість можливою різаниною в Жепі. Але командир українських миротворців полковник Микола Верхогляд мав свій план. І сімдесят дев’ять наших захисників дали відсіч двом тисячам сербів!

Два тижні українці тримали місто, яке серби взяли в облогу і знищували мінометами. Стійкість українців змусила сербського генерала Младича просити про переговори. Микола Верхогляд пішов на перемовини і домігся зеленого коридору для цивільних. «Мені одного разу Младич сказав: “Ти хороший солдат. З сильними людьми завжди домовляються. Слабким людям диктують умови”», – розповідав Микола Верхогляд, командир українських миротворців.

Евакуювати жителів українським миротворцям допомогли французькі. За різними підрахунками, тоді вдалося врятувати від 5 000 до 10 000 людей. Порятунок мусульман із Жепи посіяв розбрат між сербами, ослабив їхні позиції. Зрештою, і Младич, і Караджич, який віддавав йому накази, опинилися в Гаазі і досі ув’язнені.

Але чому про цей подвиг українських миротворців нам так довго не розповідали? Бо сербів у тій війні підтримувала росія, з якою Україна тоді мала, на жаль, тісні відносини. Лише у 2021 році генерал Верхогляд отримав звання Героя. Щоправда, посмертно. Він помер за 5 місяців до нагородження… Але його звитяга увійшла в історію як перша успішна миротворча операція ЗСУ.

Джерело:
https://shotam.info/yak-79-ukrainskykh-myrotvortsiv-uriatuvaly-tysiachi-bosniyskykh-musulman-video/

Подвиг українських миротворців у Югославії




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 173 | Додав: estet | Теги: миротворці, Жепа, Югославія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Лютий 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0