Головна » 2023 » Серпень » 28 » Особливі історії: художня література про інклюзивність (Інклюзивний проєкт «Бібліотека - простір для всіх»)



11:13
Особливі історії: художня література про інклюзивність (Інклюзивний проєкт «Бібліотека - простір для всіх»)
Хвороби, інвалідність, гендерні відмінності, які не вписуються в загальноприйнятий стандарт «норми», – це те, що століттями ховалося з-поза очей, про що відкрито не говорили, мало писали в книжках. На щастя, часи змінилися. Інклюзивність проникла і в літературу. Все частіше головними героями книг стають хлопці і дівчата, чоловіки й жінки, яким діагнози й хвороби не заважають жити повноцінним життям.

Прикладом таких книг є збірки оповідань «Terra інклюзія 2019» та «Terra інклюзія 2020». До збірок увійшли оповідання переможців та фіналістів Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» у категорії спецвідзнаки «Інклюзивні оповідання «Terra інклюзія». Автори збірок – люди різного віку, з різних регіонів України, з різними літературними підходами та досвідом.

До збірки «Terra інклюзія 2019» увійшли вісім оповідань, об’єднані любов’ю, спрагою до життя, силою людського характеру та волі. Це передусім твори про те, що всі ми (незалежно від віку, статі, національності, походження, кольору шкіри, зовнішнього вигляду, фізичної й розумової активності) потребуємо розуміння, сприйняття й поваги.

У збірці «Terra інклюзія 2020» - дванадцять унікальних історій. Усі вони про любов, про те як по-різному ми її собі уявляємо та проявляємо. Сила духу та жага до життя попри всі труднощі та життєві обставини – ось що у фокусі всіх оповідань.

Герої цих історій – люди з інвалідністю, з певним досвідом людського несприйняття, не є духовно слабкими та обмеженими. Усі вони намагаються бути соціально активними та щасливими.

У цьому і є основна мета інклюзії – повноцінне життя для усіх, без обмежень через фізичний стан або персональне різноманіття.

Сподіваємося, що жодний твір не залишить вас байдужими. Після прочитання цих оповідань вам захочеться жити. Довго, щасливо, повноцінним життям, з повагою до кожної людини, без стереотипів та обмежень.

Запрошуємо вас до Чернігівської обласної бібліотеки для дітей у відділ обслуговування учнів 5 – 9 класів, у фонді якого ви знайдете ці книги.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 151 | Додав: estet | Теги: інклюзія, люди з інвалідністю | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Серпень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0