Головна » 2023 » Грудень » 14 » Онлайн-тренінг «Медіаграмотність: практичні навички» для працівників спеціалізованих бібліотек для дітей



16:57
Онлайн-тренінг «Медіаграмотність: практичні навички» для працівників спеціалізованих бібліотек для дітей
Онлайн-тренінг «Медіаграмотність: практичні навички» для працівників спеціалізованих бібліотек для дітей, відділів обслуговування дітей публічних бібліотек ТГ став завершальним у плановій роботі Чернігівської обласної бібліотеки для дітей у 2023 році.

Основні фактори інформаційної війни та методи і форми протидії на даному фронті, як ніколи стали актуальними після повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Україна завжди залишалась у фокусі уваги російської пропаганди, яка, поширенням спотворених версій подій та фактів, намагалася знайти виправдання своїм діям. У залежності від розвитку подій, форми та методи деструктивного впливу кремля постійно змінювались.

Як діє рф в інформаційній війни, які наративи просуває в українське суспільство, як цьому протистояти, а також про «Глосарій», складений РНБО України, аби нарешті позбавитись від російського інформаційного впливу та маніпуляцій суспільною думкою населення, – про все це в доповіді заступника директора Лариси Казакової.

Сучасна людина не уявляє собі життя без Інтернету, який є дуже широким джерелом інформації, інформаційним простором, у якому, як і в реальному житті, є позитивні та негативні сторони.

При користуванні Всесвітньою мережею, ми потрапляємо у світ, де нас оточують люди: хороші та погані, добрі та злі, розумні та не дуже; інформаційні потоки: корисні та шкідливі; новини, музика, фільми і ще багато різної інформації.

На сьогодні в Україні проблема безпеки дітей в Інтернеті постала особливо гостро. Аудиторія користувачів всесвітньої мережі дедалі розширюється, і її переважну частину становлять діти та підлітки, які не усвідомлюють повністю загроз, що можуть чекати у віртуальному просторі.

Яким чином сучасна бібліотека для дітей може захистити своїх маленьких користувачів, поради батькам і багато інших корисних матеріалів у доповіді бібліотекаря відділу обслуговування дошкільників і учнів 1-4 класів Ольги Геращенко.

Продовжуючи навчання-тренінг, присутні перейшли до теми підвищення рівня цифрових компетентностей, з яким їх ознайомила бібліотекар відділу обслуговування учнів 5-9 класів Ірина Примаченко у доповіді «Цифрова грамотність. Курси підвищення рівня цифрових компетентностей бібліотечних фахівців на порталі «Дія. Освіта». Дія. Освіта – наступний етап еволюції проєкту «Дія. Цифрова освіта», який розпочався у 2020 році і зосереджений на цифровій грамотності і навичках.

Однією із платформ, які забезпечують просвіту населення, є Дія. Цифрова освіта.
Кожен освітній продукт фахівці із сучасної освіти та практики готували з урахуванням нового європейського порядку денного з навчання дорослих на 2021–2030 роки – важливого документа, затвердженого Радою Європейського Союзу. Які ж освітні продукти можуть опанувати всі охочі, як себе вільно, комфортно і безпечно почувати у цифровому середовищі - докладно і доступно в інформації доповідача.

Завершенням тренінгу стала антифейкова інтелектуальна гра «Нота Єнота», проведена головним бібліотекарем відділу обслуговування учнів 5-9 класів Людмилою Кирієнко.

Фактчекінгова ініціатива НотаЄнота створила навчальний курс з протидії дезінформації та ворожим вкидам. Мета цієї гри – показати, як працюють фейки та дезінформація на основі реальних кейсів, навчити визначати ворожі впливи та протистояти маніпуляціям. Семінаристи із задоволенням прийняли участь у грі, в якій достойно відповідали на запитання.

Отже, методичний навчальний рік – завершено! Але ми продовжуємо рухатися далі, навчаючись і навчаючи інших.






QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 134 | Додав: estet | Теги: медіаграмотність, семінар бібліотекарів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Грудень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0