Головна » 2014 » Грудень » 18 » Огляд дитячої літератури, виданої у Чернігівській області у 2013 році.



12:15
Огляд дитячої літератури, виданої у Чернігівській області у 2013 році.
Написання дитячої літератури – одне із найскладніших завдань, що стоїть перед сучасним письменником, саме тому, що діти більш чутливі, щирі, відверті. Дітей неможливо обдурити.
Розпочати огляд дитячої літератури за 2013 рік, виданої в Чернігівській області, хочеться із збірника творів дитячої творчості, саме непрофесійних поетів та письменників. Вже вп’яте наша бібліотека проводить конкурс дитячої літературної творчості «Хай весь світ дивують нині діти неньки України», започаткований чернігівськими письменниками, ми всі із задоволенням чекали на вихід у світ збірки із творами переможців. Наголошуємо, що збірка видається за сприяння Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю, а головними натхненниками конкурсу стали чернігівські письменники Тетяна Пакалюк, Алла Сокол, Олена Конечна, Михась Ткач, Надія Галковська та Чернігівська обласна бібліотека для дітей імені М. Островського. Нагадуємо, що 2013 рік був оголошений Роком дитячої творчості в Україні, тому третя збірка конкурсу була присвячена цій події. Ілюстрації до творів виконані юними художниками - Чернігівського ліцею № 22 та Бобровицької ЗОШ № 1. Збірка вийшла дуже яскрава, весела, проникнута любов’ю до України, до батьків, до всього прекрасного і найдорожчого на Землі.

Моя Україна

У мене є фарби – аж сто кольорів,
І я над папером чаклую:
Вві сні,а, можливо таки, наяву
Свою Україну малюю.
Моя Україна – це сині волошки,
Це стежка, що в лузі біжить до Десни.
Моя Україна засмучена трошки,
Бо надто повільно збуваються сни.
Моя Україна – молитва й присяга,
Надія і віра, любов і життя.
Моя Україна – козацька відвага
І мирне, щасливе для нас майбуття!


Такий щирий, проникливий вірш Висоцької Лілії із с. Жернівка Коропського району Чернігівської області став одним із переможцем у старшій групі нашого конкурсу.
До збірки увійшли прозові твори і поезії. І всі вони, не дивлячись ні на вік учасників, ні жанр написання – наповнені любов’ю до своєї країни і малої Батьківщини.
Збірка побачила світ 2013 року, має гарне поліграфічне оформлення, а дитячі малюнки додають їй тепла і правдивості.
Чернігівська письменниця Лариса Юхимівна Ткач порадувала малечу новою книжечкою дитячого гумору «Їсти хочу і лежати». Книжечка побачила світ 2013 року завдяки чернігівському видавцю Лозовому В.М. До збірки ввійшли віршики про дотепних дітей, про їхнє розуміння світу та людських стосунків, яке породжує гумор та викликає посмішку. Збірочку поетка присвятила своїм онукам, сюжети для віршів черпала також із спілкування з ними. А самі вірші добрі, радісні і проникнуті теплою іронією до своїх героїв.

Сонце високо

Роздягла мама синочка,
Випрала йому сорочку:
Ну ж мені допоможи,
З м’ячем гратись не біжи.
Йди на сонечку повісь,
Не впади тільки, дивись.
Повернувсь малий до хати:
Мені сонця не дістати.


В обласному конкурсі «Краща книга року-2013» збірочка Лариси Ткач посіла почесне 2-ге місце.
2013 року побачила світ збірка казок та оповідань для дітей Людмили Шутько «Закон радості». Книжка вийшла завдяки спільному проекту італійського журналу «Cogoleto» та менському видавництву «Домінант». Казки видані двома мовами – українською та італійською, а упорядником та перекладачем став відомий чернігівський письменник і журналіст Сергій Дзюба.
Авторка в одному з інтерв’ю сказала так: «Казочка моя – проста. Та вона – про головне: жити потрібно не лише для себе, але й для інших: людей, тварин, птахів, рослин, усього мінливого й дивовижного світу. Бо скільки віддаватимеш – стільки й отримаєш! Такий закон радості. Щоб усвідомити це, варто прочитати казку. Прочитати й зрозуміти, що ти – небезнадійний, бо можеш допомагати іншим. Адже без таких людяних вчинків просто неможливе повноцінне, гармонійне життя. І хай у твоїх руках – звичайна бляшанка, стався до неї з повагою. Бо хто знає, ким ти будеш у наступному житті – людиною, звіром, сонцем, вітром, кораблем, янголом? Наша казка продовжується. А за нею прийдуть інші казки – радісні й сумні, як люди. Обери свою!».
Книжечка яскрава, весела, навчає доброти, дружби – справжніх людських стосунків. Книгу оцінили і місцеві літературознавці – на обласному конкурсі «Краща книга року-2013» вона посіла почесне 1-е місце у номінації «Література для дітей та підлітків».

Виявляється, у квітів теж бувають і дружба, і кохання. Справжні. Якнайкраще підтвердження цього – казка Лани Світко «Соняшник і Айстра». Книжечка побачила світ у чернігівському видавництві Десна Поліграф. Художником в даній роботі виступила Лариса Шляхова, яка дуже влучно зробила малюнки до кожного головного епізоду у казці. Читаючи вірші Лани Світко перед очами проносяться картини із дитинства, запах квітів, трав і справжньої дружби. Ростислав Мусієнко так написав про казку Лани «… котра (казка) вносить іще й нові барви до не так і багатого спектру людяності європейської цивілізації».
Світлана Гарбуз порадувала малечу двома новими книжками – «Правила поведінки для вихованих дітей» та «Я за сонечком піду».

Сторінки «Правил поведінки для вихованих дітей» поведуть малечу дорогами ознайомлення з основами безпеки та етикету. У віршованій веселій формі діти дізнаються, як потрібно поводитися дома, у дитячому садку, школі та в гостях. Це яскраве, кольорове видання буде гарним подарунком для кожного малюка і допоможе йому стати хорошим другом, вихованою та ввічливою людиною.
У книжці більше 160 чудових віршиків, які добре запам’ятовуються. Такі віршики можна завчати, виходячи на прогулянку, або у дорозі.

Маю іграшок багато,
По підлозі – не пройти,
Залишається літати
Чи бульдозером гребти…
Наступив на їжака –
Впав, забилася рука.
Стало боляче мені,
У синцях – як на війні.
З того часу: погуляв –
Все відразу поскладав!


Як бачимо, ось такий віршик дуже доречний – в ньому немає відкритого повчання, є лише наслідки: що може статися, якщо іграшки розкидані.
Книжечка видана у видавництві «Глорія Трейд», гарно ілюстрована, має чудове оформлення та тверду обкладинку; розрахована на читання батьків дітям, або старших дітей своїм братикам та сестричкам, відноситься до книжок категорії «сімейного читання».

Друга книжечка Світлани Гарбуз «Я за сонечком піду» - зовсім інша. Художник Альбіна Колесніченко зробила дуже «дитячі» малюнки, тому коли читаєш або роздивляєшся збірку – уявляється, що все намальовано дітьми і це додає якоїсь теплоти та ніжності у сприйнятті написаного. Книга має за мету, перш за все, ознайомлення малюків з навколишнім середовищем мовою поетичного слова. Автор у віршованій формі прищеплює дітям любов до природи, братів наших менших – тварин. Збірочка складається з трьох розділів – «Я за сонечком піду», «Про братів наших менших», «Чотири пори року». Дуже цікавим виявляється вступне слово авторки до своїх читачів:

Любий читачу!
Вірші напутні, дарма що не казка,
Вивчайте напам’ять, коли ваша ласка,
Потішне, цікаве, розумне, повчальне…
Кожен щось знайде для себе, звичайно.


Порадував наших читачів і Мирон Білоус своєю книжечкою «Горобцева наука», яка складається із коротких оповідань для дітей молодшого та середнього шкільного віку. Книжечка вийшла завдяки менській друкарні «Домінант». Художник Анатолій Книр оформив видання немов дитячими малюнками, що надало їй більшої справжності у сприйнятті розповідей. «Горобцева наука» захопить як діток, так і дорослих, бо автор описує наш навколишній світ: пташенят, звірят, рослини. Виявляється, вони живуть цікавим життям, з ними трапляються різні пригоди – наприклад, плисочка попередила людей про пожежу… Свою збірочку Мирон Дмитрович присвятив внучці Настуні, з якою вони разом спостерігають за природою. Книжечка виявляться ще і повчальною, адже із цих розповідей дитина ще й пізнає навколишній світ. «Кульбаба може передбачити погоду навіть тоді, коли відцвітає….» А як? Коли прочитаєте оповідання Мирона Білоуса – дізнаєтеся….

Порадував своїх прихильників новою книжкою і Володимир Сенцовський. «Лава під каштаном», що включає кіноновелу «Відчахнута гілка» та радіоп’єса «Лава під каштаном» розповідають про непрості долі людей сучасного міста. Книжка видана у Ніжині у видавництві НДУ ім. М. Гоголя. До збірки увійшли також веселі і повчальні твори, адресовані безпосередньо дітям.

Тетяна Пакалюк 2013 року видала 2 частини нової віршованої пригоди «Таємниці старого Седнева». До речі, ця книга отримала 3 місце у номінації «Література для дітей та юнацтва» у конкурсі «Краща книга року»-2013. Тетяна Пакалюк видає багато книжок для малечі та підлітків. Що стосується «Таємниць старого Седнева» - то цей твір скоріше для дітей середнього та підліткового віку, і має історико-мистецьку направленість. Закинувши головних героїв у минуле, де вони зустрілись і поспілкувались із самим Тарасом Шевченком, Тетяна Іванівна допомогла юному читачу більше зрозуміти проблеми сучасності.
Поштовхом для початку праці над віршованою книгою стала подорож до Седнева Чернігівської області, яку Тетяна Пакалюк здійснила влітку минулого року.
«Я намагалася себе уявити Шевченком, тож поїхала до Седнева, де, як відомо, Кобзар бував двічі. Також прочитала Шевченківського «Щоденника», в якому багато антирадянщини», – зазначила авторка. А які ж пригоди чекали на наших героїв у цій подорожі, читачі дізнаються, прочитавши книжки. Як завжди, допомогу у виданні книжок надало менське видавництво «Домінант». «Таємниці старого Седнева» проілюстровано малюнками менської художниці Марини Скоробагатько. Книжечки дуже яскраві, цікаві та пізнавальні. Тож Тетяна Іванівна запрошує своїх читачів до нової цікавої подорожі.
Таким виявився для наших читачів книжковий врожай 2013 року. Сподіваємося, що чернігівські письменники і надалі порадують малечу новими цікавими та повчальними оповідями.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Нові книги | Переглядів: 4453 | Додав: estet | Теги: огляд, чернігівські письменники, нові книги | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0