Головна » 2023 » Травень » 5 » Оаза натхнення: Чернігівській обласній бібліотеці для дітей – 125!



10:43
Оаза натхнення: Чернігівській обласній бібліотеці для дітей – 125!
5 травня святкує свій день народження Чернігівська обласна бібліотека для дітей. Саме в цей день далекого 1898 року при громадській бібліотеці Чернігова було відкрито дитячий відділ на прохання дорослих і маленьких читачів.

«Мысль о выделении детского отдела из общей читальни возникла вследствие того, что число детей, издавна начавших посещать читальню, стала с течением времени настолько возрастать, что со стороны взрослых читателей стали повторяться выражения неудовольствия по этому поводу, ибо кроме неудобства переполнения небольшой комнаты читальни большим количеством посетителей, дети не всегда держали себя достаточно тихо. Это заставило правление позаботится отведением для читающих детей отдельной комнаты, а за тем и приобретением отдельного подбора детской литературы», - читаємо у другому випуску «Земського збірника Чернігівської губернії».

З того часу бібліотека пройшла багато випробувань, відкриттів і закриттів, практично знищена у період Другої світової війни, але, як той фенікс, відроджувалася і продовжувала слугувати дитині. Адже саме з дитини починається держава і її успішне майбутнє.

Сьогодні Чернігівська обласна бібліотека для дітей – справжній хаб з надання культурних послуг населенню.

За 125 років відданої праці, громада міста не уявляє себе без нашої книгозбірні: діти, школярі, вихователі, вчителі, громадські організації, а сьогодні - і волонтери, меценати, письменницька еліта Чернігова і Києва активно співпрацює з бібліотекою.

В якості методичного центру бібліотека виступає головним координатором роботи дитячих бібліотек Чернігівщини: численні навчання, практикуми і семінари для бібліотекарів, різноманітні конкурси для дітей, співпраця з українськими письменниками – все це у скарбничці нашої діяльності.

За багато років започатковано безліч творчих, мистецьких, літературних, наукових, краєзнавчих проєктів на безумовне задоволення потреб наших користувачів.

Діяльність нашої книгозбірні націлена, перш за все, на патріотичне виховання, усвідомлення ідентичності українського народу, пізнання історії і культури своєї батьківщини, нашого культурного надбання, промоції читання.

Головна дитяча книгозбірня області має низку своїх культурологічних брендів, які допомагають у здійсненні всіх проєктів серед нашого головного читача – дитини.

Це – «Бібліо Оскар», церемонія нагородження найкращих читачів і партнерів бібліотеки, волонтерів і друзів. Це низка конкурсів : Всеукраїнський конкурс плакатів «Майбутнє планети у наших руках!», онлайн-конкурс із правового просвітництва «Конституція для всіх: і великих, і малих» до Дня Конституції, Всеукраїнській конкурс «Лідер читання», Всеукраїнський конкурс «Найкращий читач року», щорічний Всеукраїнський дитячий літературний конкурс «Творчі канікули», Міжнародний конкурс дитячої листівки «Дітям світу – сонце й мир», свято-конкурс «Читаюча родина», «Краща бібліотека року».

Новими проектами з промоції читання бібліотеки стали «Бібліотечний синоптик», «Творці і твори», аудіо-проєкт «Читай рідне. Читай рідною», літературно-краєзнавчий проєкт «Щире слово наших земляків», ігровий пізнавальний проєкт «Книжкові гризуни в бібліотеці», «Українську рідну мову в дар дали мені батьки», це віртуальні подорожі з бібліотечним котом Кексом, зустрічі у бібліокафе «Книжкова смакота» та багато інших.

У бібліотеці багато років радує наших дітей ляльковий театр «Пізнайко», який після повномасштабного вторгнення росії набув ще й релаксаційних функцій.

Після 24 лютого 2022 року Чернігівська обласна бібліотека запрацювала як справжній центр психологічної допомоги своїм маленьким читачам. Дуже багато корисної інформації для підтримки у стресі можна знайти на сайті нашої бібліотеки. Декілька років поспіль у нас працює проєкт «Психолог радить», започатковано проєкт «Читання книг – найкращий спосіб від турбот, тривожності і стресу», експрес-поради по збереженню емоційного здоров’я і багато іншого.

Широка війна наклала значний відбиток на роботу бібліотеки, з’явилися нові проєкти по збереженню національної пам’яті – культурно-мистецький проєкт «Наша спадщина», історико-патріотичний проєкт «Зустрічі з істориком», «Пережите», краєзнавчі онлайн проєкти «Загиблі герої Чернігівщини», «Зробити неможливе», «Історії Воїнів».

З початком російсько-української війни у 2014 році Чернігівська обласна бібліотека для дітей стала справжнім волонтерським центром допомоги як нашим мужнім Захисникам, так і постраждалому мирному населенню. Незчисленні благодійні акції, проведені бібліотекою, надають силу і впевненість у нашій перемозі. Всі справи допомоги відгукуються у серці кожної людини, що долучається і допомагає наближати перемогу.

Книгозбірня налічує близько 140 000 одиниць фонду, який обслуговує близько 15000 читачів. До нас приходять і малеча і дорослі, найстаршому читачу бібліотеки – 92 роки, а найменшому – 1 рік. А взагалі, до бібліотеки батьки записують своїх діток з пелюшок.

Чернігівська обласна бібліотека для дітей сьогодні – справжній осередок культури, освіти й науки, з сучасними сервісами й просто неймовірною книжковою колекцією. Це – не лише місце для затишного і комфортного читання улюблених книг, а й місце зустрічі людей культури, місце діалогу про прекрасне – про літературу, музику, живопис, місце, де проходять сучасні воркшопи для дорослих та молоді – справжня оаза натхнення.

Отже, рідна бібліотека разом зі своїми читачами сьогодні святкує поважний ювілей. Ювілейна дата бібліотеки – чудова нагода, щоб підбити підсумки минулого, дати оцінку сьогоденню і поринути в майбутнє.

Віншуємо тебе, Бібліотеко! Нехай наш храм вірних знань, добрих порад і веселих історій, неймовірних подій і цікавих оповідань, унікальних фактів та загадкових таємниць ще довгі роки служить для кожного допитливого читача і дарує можливість відшукати ключ до будь-яких дверей.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Оголошення | Переглядів: 282 | Додав: estet | Теги: ювілей бібліотеки, 125 років | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Травень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0