Головна » 2014 » Вересень » 9 » "О.П.Довженко: знайомий і незнайомий"



11:22
"О.П.Довженко: знайомий і незнайомий"
Першим поетом кіно назвали його американці, Гомером XX століття — греки. Японці вважали, що найкращі їхні фільми створено під впливом українського режисера. Чарлі Чаплін, знаменитий американський актор і кінорежисер, вважав, що слов'янство дало світові в кінематографії одного митця — Олександра Довженка. До 120-річчя від дня народження майстра у відділі мистецтв нашої бібліотеки відкрилася виставка-експозиція "Олександр Петрович Довженко: знайомий і незнайомий"
Довженко відомий світові як геніальний режисер, талановитий письменник, художник, філософ. Олександр Петрович є одним з основоположників національного кінематографа.
У м. Сосниця він народився, тут пройшли його дитячі та юнацькі роки. З Сосниці почалася, за висловом Олеся Гончара, «його дорога до планети», «до людства». Нелегким був шлях до вершин світової слави одного з чотирнадцяти дітей простої козацько-селянської родини. Одначе батько – Петро Семенович – жертвував найнеобхіднішим, аби тільки вивчити сина.
Де б не навчався, не працював Олександр Петрович, важко уявити його життя без мистецтва. У Сосницькій школі він співав у хорі, вчився грати на скрипці, малював. Навчаючись у Глухівському учительському інституті часто навідував село Березну, де організовував березівську молодь співати народних пісень. Такі вечори Довженко мріяв перетворити на справжні культурно-освітні осередки.
Головною особою в пісенно-поетичному світі майбутнього митця була його мати. Від матері, за словами Павла Тичини, узяв мову рідну, перейняв пісню українську. Їх вплив на формування яскравої його мови, драматургії його фільмів незаперечний.
Сосницьке коріння Олександра Довженка відкрило перед ним дивовижний поетичний світ, вивело на новітні мистецькі обрії…
Запрошуємо всіх, хто цікавиться творчістю нашого видатного земляка, переглянути книги, фотоматеріали, публікації у пресі, які представлені на нашій виставці.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 1125 | Додав: estet | Теги: кіно, Олександр Довженко, бібліотека ім.М.Островського | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Форма входу
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
estet