Головна » 2020 » Жовтень » 22 » Не будьмо байдужими! Люди з вадами мовлення



13:17
Не будьмо байдужими! Люди з вадами мовлення
Яке це щастя – вміти гарно та красиво говорити! Яке це щастя, коли всі навколо тебе добре розуміють! А якщо ні?..

22 жовтня – Всесвітній день людей з вадами мовлення. Саме про це і піде сьогодні мова. Адже у світі зараз близько трьох мільйонів ( майже 0,3 % населення Землі) людей мають подібні проблеми. Начебто, небагато. Але для кожної такої людини це – особиста трагедія. Це – неможливість вільно спілкуватися, правильно висловити свою думку. Це – неможливість щось пояснити або попросити.

Тому їм потрібна наша допомога і співчуття. Для цього варто хоча б один єдиний раз поставити себе на їх місце – і ви відразу все відчуєте самі. Як їм іноді буває боляче та образливо, коли вони навіть стикаються інколи з жорстокістю та достатньо розповсюдженим явищем – булінгом. Подумайте про це…

Всесвітній день людей з вадами мовлення почав проводитися щорічно 22 жовтня за ініціативи фахівців з дослідження патологій мови з Канади. Ідея заснування цієї дати народилася за підтримки Міжнародної асоціації людей, які заїкаються (International Stuttering Association, ISA), заснованої в 1995 році.

Відомий байкар Езоп, може, і став таким віртуозом завдяки тому, що мав порушення мови. Найбільш прославлений поет імператорського Риму - Пабло Вергілій Марон - заїкався і, взагалі, відрізнявся надзвичайною сором'язливістю, за манерою мови "походив майже на невченого". Демосфену цей дефект мови не завадив стати блискучим оратором, Мольєру - найцікавішим драматургом, Діккенсу - класиком англійської літератури, Наполеону - легендарним полководцем, Бісмарку - залізним канцлером, Мерилін Монро - кумиром поколінь, а Брюсу Віллісу - «міцним горішком».

Після таких прикладів у звичайної людини навряд чи повернеться язик назвати "особливості мови" недоліками.

Король Великобританії, Канади, Австралії та Південної Африки Георг VI, який страждав на заїкання, визнав важливість мовної терапії для лікування заїкання ще на початку 20-го століття. Про позбавлення короля Георга VI від заїкання за допомогою логопеда Лайонела Лога зняли трагікомедію «Король говорить», яка отримала премію «Оскар» як найкращий фільм.

Так, лікування досить важливе при порушеннях мовлення. Та ще важливіше створити сприятливі комфортні умови для таких людей, щоб вони відчували себе повноцінними членами суспільства. Адже у них особлива і дуже вразлива психіка. Вони боязкі і збентежені в присутності людей.

Тож не будьмо байдужими! Не будьмо глухими, німими та сліпими по відношенню до людей з вадами мовлення. Вони потребують нашої підтримки, толерантності, терпимості…

Відео: Лікувальна гімнастика з фільму «Король говорить!»




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Бібліотека - простір для всіх | Переглядів: 562 | Додав: estet | Теги: вади мовлення | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Жовтень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0