14:34 Наука розумного харчування | ||||
Наш мозок – особливий орган. Його робота безпосередньо залежить від їжі, яку ми споживаємо. Однак поради, які ми щодня бачимо в Інтернеті, часто суперечливі й непослідовні. Одного дня ми читаємо, що треба за будь-яку ціну уникати холестерину, а наступного – що він, навпаки, підтримує здоров’я мозку. Проблема таких сенсаційних заяв у тому, що лише мізерну їх частку було ретельно перевірено. У книжці «Їжа для мозку», що зберігається в фондах Чернігівської обласної бібліотеки для дітей, нейродослідниця Ліса Москоні аналізує, що наука каже про харчування для здоров’я мозку, як раціон впливає на роботу цього органу й чому дієта для мозку може відрізнятися від тієї, що потрібна решті тіла. Ліса Москоні – професорка неврології, заступниця директора Клініки попередження хвороби Альцгеймера в Медичному інституті Вейла при Корнелльському університеті. Викладачка факультету психіатрії Школи медицини та факультету досліджень їжі й харчування Інституту Стейнгардт Нью-Йоркського університету. Ліса Москоні показує зв’язок між дієтою і функціонуванням мозку та дає доступні поради, щоб забезпечити харчування, потрібне для вашого мозку. Авторка пропонує багато простих рекомендацій і варіантів того, як заряджати мозок. Це корисна книжка для всіх, хто хоче взяти під контроль своє когнітивне здоров’я. Нейронаука – комплекс наукових дисциплін, які займаються вивченням нервової системи на різних рівнях, від молекулярного до рівня цілого організму. Нейронаука з’явилась як галузь біології та згодом набула міждисциплінарного статусу на перетині біології, медицини, психології, хімії, інформатики, математики й мовознавства. У певному сенсі мозок – це те, що ми їмо, – принаймні його здоров’я безпосередньо залежить від нашого харчування і способу життя. Це підтверджують наукові факти та приклади довгожителів з різних куточків світу, про які розповідає авторка книжки. Та якою має бути їжа для мозку? Чи здатна сама лише оливкова олія врятувати від хвороби Альцгеймера? Яка глюкоза потрібна нашому мозкові? І як зробити свій корисний раціон не лише поживним, а й смачним? Разом із Лісою Москоні ви пройдете тест, визначите свій рівень (розділ 15. Три рівні нейрохарчування) та скоригуєте власний раціон. Вам не доведеться вишукувати рецепти з кулінарних книжок і блогів – авторка ділиться своїми улюбленими (розділ 16. Рецепти для здорового мозку). Так що жодних відмазок! Пропонуємо також вам, дорогі читачі, скласти онлайн-пазл «Розумне харчування». Веб-посилання: https://learningapps.org/display?v=p8uqnu3at21 Тож харчуйтеся розумно і будьте здорові!
| ||||
|
Всього коментарів: 0 | |