Головна » 2020 » Квітень » 17 » Нашим дорослим читачам! Кращі книги сучасної української літератури



16:51
Нашим дорослим читачам! Кращі книги сучасної української літератури
Якщо ви шукаєте сучасні українські книги, які варто прочитати - пройти повз «Ворошиловград» не вийде. Книгу Сергія Жадана «Ворошиловград» у 2014 році було визнано «Книгою десятиліття» за версією ВВС Україна.

Роман повертає читача на 25 років назад - до епохи, коли простий люд намагався підлаштуватися під разючі суспільні, політичні та економічні зміни. Не відчули плину часу хіба що неотесані “хрущовки”...
Герман повертається у рідне місто, хоча думав, що покинув його назавжди. Молодий хлопець повернувся щоб допомогти братові, але обставини змусили змінювати плани на ходу...
Дивакуваті сюжетні повороти повсюдно оздоблено світлими знаками любові. Просто любові до ближнього і взаємодопомоги, любові до тварин, різної глибини любові між жінкою та чоловіком, любові як дружби, любові як краєвиду. Вона як внутрішнє світло наповнює не надто радісні епізоди й деяких не вельми приємних персонажів.
Один із помітних моментів «Ворошиловграда» – ідея суспільної солідарності й опору. Мешканці міста збираються і не дають захопити територію, яку вони вважають громадською. А сам Герман висловлює одному з фахівців із рейдерства просту формулу: люди, які тут виросли і живуть, не захочуть нікому поступатися своїми правами, землею, бізнесом чи пам’яттю.
В принципі, цю лінію книжки можна сприймати як художньо сформульовану пропозицію Жадана нинішньому здеморалізованому українському суспільству.
«Ворошиловград» заторкує питання пам’яті, що її трохи парадоксально можна назвати «індивідуально-історичною».

Про автора:

Сергій Вікторович Жадан (народився 23 серпня 1974 року у місті Старобільськ Луганської області) — український письменник, перекладач та громадський діяч. Автор романів «Депеш Мод», «Ворошиловград», поетичних збірок «Цитатник», «Ефіопія» та інших.
Літературні твори Сергія Жадана одержали численні національні та міжнародні нагороди, були перекладені тринадцятьма мовами, зробивши автора одним з найвідоміших сучасних українських письменників.
Сергій Жадан є також активним організатором літературного життя України, учасником мультимедійних мистецьких проектів, а також акцій громадянської непокори.
З 2000 року — віце-президент Асоціації українських письменників,.
Лауреат престижної літературної премії «Анґелус» 2015 за книгу «Месопотамія».
В травні 2017 року за особливий внесок в українську культуру і стійкість громадянської позиції був нагороджений премією Василя Стуса.

Автор про книгу:

«Фактично ця книга про покоління, про останнє радянське покоління. Ми ще встигли побувати в лавах піонерів, а потім вже вивішували синьо-жовті прапори», - сказав він.
Ворошиловград – це радянська назва Луганська. У книзі йдеться про людей, які, розглядаючи старі фотографії, згадуючи піонерські табори, так само згадують свою юність.
«Мені здається, що з українською культурою відбуваються ті самі процеси, які відбуваються з цілим українським суспільством», - зазначив письменник.
«Ворошиловград» — твір жорсткий, меланхолійний та реалістичний. Вони приходять і забирають у тебе все, що тобі належить. Вони позбавляють тебе твоєї свободи й твоєї території. Вони забирають у тебе твоє минуле і твою пам’ять. І все, що ти можеш їм протиставити – це свою любов і свою ненависть. Ну, і свої кримінальні навички. Історії українського рейдерства присвячується».

- Читати книгу онлайн можна тут :
http://booksonline.com.ua/view.php?book=173773
- C. Жадан. Ворошиловград (Аудіокнига)


Більше ознайомитись з книгою можна, переглянувши декілька відео:
- Сергій ЖАДАН про "Ворошиловград"

- Буктрейлер на книгу:

- Ворошиловград – Буктрейлер




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 493 | Додав: estet | Теги: Ворошиловград, Жадан С. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Квітень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0