Головна » 2023 » Квітень » 21 » Міжнародна науково-практична конференція «Бібліотека для дітей — книжковий простір безпеки та розвитку»



12:35
Міжнародна науково-практична конференція «Бібліотека для дітей — книжковий простір безпеки та розвитку»
З 18 по 20 квітня на базі Національної бібліотеки України для дітей відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Бібліотека для дітей — книжковий простір безпеки та розвитку».

Учасників зустрічав ансамбль «Українські музики» Державної дитячої хореографічної студії українського танцю «Барвіночок». Звучали вітальні слова від організаторів та почесних гостей — Алли ГОРДІЄНКО, генерального директора Національної бібліотеки України для дітей; Євгенії КРАВЧУК, заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, голови підкомітету з питань інформаційної політики; Богдана ЧЕРВАКА, першого заступника голови Державного комітету телебачення та радіомовлення України; Ірини ДУБОК, директора Департаменту архівної справи Державної архівної служби України; Олексія КОНОНЕНКА, директора Національного видавництва дитячої літератури «Веселка»; Паскаля ВОСТЕЛАНДТА, ініціатора проєкту зі створення унікального керамічного панно «Україна — Ельдорадо майбутнього», відомого художника-кераміста із Люксембургу.

Акцентували увагу на державній політиці задля відновлення і підтримки закладів культури, зокрема бібліотек; необхідності підтримки дитячих бібліотек у сучасних воєнних умовах задля сприяння національно-патріотичному вихованню дітей, у тому числі внутрішньо-переміщених осіб.

У роботі Конференції взяли участь: Сільвія ВАРДЕЛЛ, президент Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги IBBY; Маргарета УЛЛСТРЬОМ, президент Шведської секції Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги IBBY; Сільвія ТРЕТЬЯКОВА, керівник Центру дитячої літератури Національної бібліотеки Латвії; Олена СОКОЛОВА, головний куратор майстерень PATS SAU і Mediju Національної бібліотеки Литви імені Мартинаса Мажвідаса; Анжела НІЦА, завідувач відділу Національної дитячої бібліотеки імені Іона Крянге Республіки Молдова; Олена ГРІНКО, завідувач сектору Національної дитячої бібліотеки імені Іона Крянге Республіки Молдова; Даніела БАНАУРС, бібліотекар Філії для дітей та юнацтва Відомчої бібліотеки ім. Г. Баріциу м. Брашова, Румунія; Міхай ГРУБЕР, аташе з питань культури та освіти Посольства Угорщини в Україні; Аліна АДАМЧУК, начальник Управління культури, національностей, релігій та туризму Луганської обласної військової адміністрації; Віолетта ЦАРЬКОВА, Директор Департаменту реалізації гуманітарної політики Херсонської обласної державної адміністрації; Ірина ІЛЬЧЕНКО, головний спеціаліст відділу культурно-дозвіллєвої діяльності Управління культури і туризму Донецької обласної державної адміністрації; бібліотекарі Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого; Національної історичної бібліотеки України; Одеської національної наукової бібліотеки; Харківської державної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка; Державної бібліотеки України для юнацтва; директори обласних бібліотек для дітей та Центральних міських дитячих бібліотек ЦБС для дітей.

Під час тематичних секцій обговорювалося багато важливих питань, щодо стану сучасної книговидавничої справи в галузі дитячої літератури і обслуговування користувачів-дітей, зарубіжні моделі бібліотечного обслуговування користувачів-дітей, програми промоції дитячої книги та залучення дітей до читання, бібліотеки і книги як активні учасники формування національної свідомості користувачів, роботу закладів культури в умовах війни; досвід популяризації книги і читання, розвиток читацьких інтересів дітей у процесі навчання української літератури, тематично-жанрове спрямування творів для дітей початку ХХІ ст.

Заступник директора Чернігівської обласної бібліотеки для дітей Лариса Казакова виступила з доповіддю «Діти і війна: підтримуємо у часи невизначеності і стресу», де поділилася досвідом бібліотеки з підтримки маленького читача в нелегкі часи війни, що переживає наша країна. Які ідеї впроваджує бібліотеки аби заспокоїти дітей, що приходять до бібліотеки у пошуках розради, проекти і програми, співпраця з психологами, аналітика стану психічного здоров’я дітей України, і як його зберегти і відновити, про все йшлося у доповіді.

Пленарне засідання продовжилося у Національному музеї історії України у Другій світовій війні, де учасників ознайомили з важкою, але необхідною для обізнаності кожної людини, експозицією, присвяченою подіям сучасної російсько-української війни.

Завершенням конференції стало обговорення почутого і підбиття підсумків. Насиченість тем конференції була колосальною, але, як сказала генеральний директор Національної бібліотеки України для дітей Алла Гордієнко, це наш борг за страшний 2022 рік, коли ворог зруйнував всі плани. Але сьогодні, не дивлячись ні на що, бібліотеки працюють і обслуговують дітей, надолужують те, що втратили минулого року.

Отже, як казав Генрі Форд: «Зібратися разом – це початок, згуртуватися – це - прогрес, працювати разом – успіх». І ми, дитячі бібліотекарі, в тяжкі часи випробувань і втрат – зібралися, згуртувалися і запрацювали, як єдиний живий організм, задля дитини і задля країни. І тому нас неодмінно чекає успіх і перемога.





QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 114 | Додав: estet | Теги: Міжнародна конференція | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Квітень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
larisa-kazakova